IOC-Aasen vil ikke overtale det norske folk til å søke om OL

Kristin Kloster Aasen er medlem av IOC og visepresident i Norges idrettsforbund og er til stede under vinter-OL i Pyeongchang. I bakgrunnen ser vi toppen av hoppbakkene.
Kristin Kloster Aasen er medlem av IOC og visepresident i Norges idrettsforbund og er til stede under vinter-OL i Pyeongchang. I bakgrunnen ser vi toppen av hoppbakkene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Norges IOC-medlem Kristin Kloster Aasen (57) bidrar gjerne om Norge vil søke om å få arrangere vinter-OL på ny, men ønsker ikke å presse meningene sine på noen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er et tankekors dette om hvor mye man skal forsøke å overtale folk. Det blir fort oppfattet som arrogant, og det er synd. Hvis vi skal gjøre dette i Norge, så skal vi gjøre det på grunn av alle de rette grunnene og fordi vi har lyst. Vi tillitsvalgte fra idretten må i så fall måle stemningen i folket slik at vi har et felles prosjekt som kan samle nasjonen, sier Aasen til NTB.

Aasen, som også er visepresident i Norges Idrettsforbund, er på plass i OL-byen Pyeongchang og er ikke minst opptatt av å følge med på hvordan Norge gjør det i mesterskapet. En eventuell framtidig norsk OL-søknad blir fort et tema om hun treffer på nordmenn i gatene.

Respekt og sympati

Det relativt nyvalgte medlemmet i Den internasjonale olympiske komité (IOC) vet at organisasjonen mer enn gjerne vil ha et nytt vinter-OL i Norge.

De siste forsøkene har alle strandet. Aller sist da Oslo forsøkte seg på OL i 2022.

– IOC har både respekt og sympati for Norge, både fordi vi leverer på konkurransearenaen, og også fordi vi har arrangert tre OL tidligere, i Oslo 1952, i Lillehammer 1994 og ungdoms-OL i Lillehammer i 2016. De vet at vi kan det, det vet at vi får til publikums- og folkefest, de vet at vi engasjerer frivillige, de vet at vi gjør det på budsjett og de vet rett og slett at vi leverer.

– Når bør det skje på nytt?

– Dette blir når vi vil. Det er ikke IOC eller Norges Idrettsforbund som må ville mest. Mediene må ville, og folk må ville. Jeg ønsker et ordskifte velkommen. Jeg har stor respekt for dem som mener at vi ikke skal søke. Du kan ikke bli sint på folk som vil bruke penger på noe annet enn det jeg har lyst til. Man trenger en grunnleggende respekt for hvordan fellesskapet penger blir brukt, men jeg tror at nasjonens samlede verdibase, også økonomisk, vil komme på plussiden om vi arrangerer et OL. Men det er bare min mening, sier hun.

Trøblet med å få fram fakta

Aasen sier at hun ikke er interessert i å tvinge på folk noe de ikke vil.

– Jeg tror at man skal være veldig forsiktig med å overtale noen til å føle noe annet enn det de gjør, men det jeg gjerne gjør er å bidra til at diskusjonen blir mer reell i forhold til fakta. Vi slet med å få fram fakta i 2022-debatten. Det må vi stor grad ta på egen kappe, mener IOC-medlemmet.

Hun sier at stemninger og følelser er vanskelige å kontrollere og at de må tas på dypeste alvor.

– Det som var synd sist gang, var folkeavstemningen som politikerne i Oslo ville ha. Det var ingen som spurte idretten om hva vi synes. Vi var opptatt av at det skulle være et nasjonalt prosjekt, men så ble det omgjort til et Oslo-prosjekt. Vi kan diskutere hvorfor det ble slik, men det skadet prosjektet veldig, mener Aasen.

Personvernpolicy