Meny

Schmid brøt OL-forbannelsen i siste forsøk

Jan Schmid lyktes endelig i å ta en OL-medalje. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jan Schmid sier OL ikke er hans «greie», men i aller siste forsøk fikk kombinertveteranen likevel medaljen han har ventet på.

Som 34-åring er trønderen inne i sin aller beste sesong. Tre individuelle seirer og ytterligere fire pallplasser er det blitt i verdenscupen. I OL har imidlertid Schmid hatt vondt for å lykkes. Til tross for deltakelse i fire vinterleker kunne han først torsdag juble for karrierens første olympiske medalje.

Sølvmedaljen i lagkonkurransen i Pyeongchang betydde i så måte mer enn mange forstår.

– Den betyr at også jeg har fått til noe i et OL. Det har jeg følt har manglet. Jeg har medaljer fra VM og seirer i verdenscupen, men har aldri fått til noen verdens ting i OL. Jeg tar ikke et OL til, så dette var siste mulighet, sier Schmid til NTB.

OL-forbannelse

OL-debuten fikk han allerede i Salt Lake City for 16 år siden, og også i Torino fire år senere og i Vancouver i 2010 var han med i den norske troppen uten å lykkes spesielt godt.

Under vinterlekene i Sotsji for fire år siden måtte 35-åringen ta til takke med rollen som hjemmeværende reserve.

En 23.-plass fra lekene i Vancouver var derfor Schmids beste individuelle OL-meritt foran lekene i Pyeongchang.

– Jeg har følt at jeg har vært fryktelig uheldig i OL tidligere. Jeg har enten kommet inn og ramlet på trening, blitt syk eller noe annet. Denne gangen har jeg fryktet at jeg var ute av form. Jeg kom hit med sykdom og hoppet dårlig på trening, til tross for at alt har gått på skinner tidligere i sesongen, sier trønderen.

Derfor smakte torsdagens sølvmedalje litt ekstra godt.

– Jeg tipper den utgjør en enda større forskjell når jeg om fem eller ti år ser tilbake på karrieren. Da kan jeg i hvert fall si at jeg fikk til noe her, smiler Schmid – og legger til:

– OL har ikke vært min greie, og det er fortsatt ikke min greie, men nå har jeg i det minste fått levert én god konkurranse.

Høydepunkt for Graabak

Blant lagkameratene var også gleden stor over at veteranen endelig lyktes.

– Det er utrolig fortjent. Jan har hatt en kjempegod sesong, og det føles spesielt å være med på laget når han tar sin første olympiske medalje. Det er kanskje det største med denne dagen for meg, sa Jørgen Graabak.

Han sikret sølvmedaljen etter å ha lagt Østerrikes ankermann Mario Seidl bak seg på de siste kilometerne.

Landslagstrener Bjørn Kåre Ingebrigtsen istemmer i det Graabak sier.

– Jeg tror Jan kommer til å være veldig glad for denne medaljen den dagen han legger skiene på hylla. Det var utrolig fortjent at han fikk med seg dette sølvet. Er det en som har fortjent det, er det han, sa han.

Avslutter karrieren?

Hovedpersonen er tydelig på at betydde mye for hele det norske laget å avslutte OL med en opptur etter den medaljeløse innledningen.

– Dette betyr alt for vår del når vi nå skal oppsummere. Det hadde blitt en fryktelig lang hjemreise lørdag hvis vi ikke hadde fått denne medaljen. Det er ikke alle forunt å få en sølvmedalje i OL. Jeg har prøvd fire OL og klarte det på absolutt siste forsøk, sier han.

Om han forlenger karrieren etter inneværende sesong er inntil videre et ubesvart spørsmål. Schmid sa torsdag at den avgjørelsen først tas etter sesongslutt.

Tyskland var i egen klasse i lagkonkurransen og tok gullet på enkelt vis.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært