Sveriges curlingherrer til OL-finale

Sveriges curlingherrer er sikret sitt beste curlingresultat i OL på 94 år. Foto: Natatsja Pisarenko / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Sverige er sikret medalje i curling etter 9-3 over Sveits i semifinalen. USA blir finalemotstander etter en skrell mot Canada.

Skip Niklas Edin og hans lag har imponert stort på isen i sørkoreanske Gangneung. Svenskene var best i grunnspillet og fortsatte å briljere i semifinalen.

Kampen ble i realiteten avgjort i fjerde omgang. Da lyktes Edin & co. i å ta fire poeng med en suveren sistestein.

– En klinisk innsats og en kjempeskrell. Det var helt avgjørende. Jeg tror vi hadde vunnet om det ble to poeng også, men det her var perfeksjon, sa Edin om steinen som sikret 6-1-ledelse.

– Presset borte

Sveitserne forsøkte å slå tilbake og fikk redusert til 2-6 med ett poeng i neste omgang. Men svenskene slo tilbake med to poeng i sjette omgang. Dessuten fulgte de opp med å stjele et poeng i omgang sju.

Etter 1-0 i den åttende omgangen ga sveitserne opp. Dermed skal de spille bronsekamp mot Canada.

– Nå har vi tatt medalje. Det er ikke fare for fiasko lenger. Semifinalen er pressende, for man kan fortsatt bli nummer fire. Nå kan vi spille avslappet i finalen, varslet Edin.

Canada-smell

For canadierne og skip Kevin Koe blir bronsekamp en gedigen nedtur etter tre strake OL-gull i 2006, 2010 og 2014. Ekstra surt var det kanskje at naboen USA slo dem i semifinalen torsdag.

I en uhyre jevnspilt kamp klarte amerikanerne å skaffe seg et overtak med to poeng i åttende omgang og 4-2-ledelse.

Canada tok poeng i neste, men maktet ikke å stjele poeng i den avgjørende omgangen. I stedet kontrollerte USA med skip John Shuster inn til 5-3-seier med en solid siste stein.

94 år

Verken Sverige eller USA har vunnet OL-gull i curling for menn. Svenskene spilte finale da sporten entret OL-programmet i 1924 og tok sølvet bak Storbritannia.

Deretter var curling borte fra OL fram til Nagano i 1998. Da vant Sveits over Canada i finalen.

USA har bronse som beste resultat i 2006. Svenskene tok bronsemedaljen i Sotsji for fire år siden, men er i år garantert sitt beste resultat på 94 år.