Sundby har aldri hatt en verre dag

<p>Martin Johnsrud Sundby (til venstre) og Johannes Høsflot Klæbo etter onsdagens lagsprintgull i OL. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.</p><p></p>
Martin Johnsrud Sundby (til venstre) og Johannes Høsflot Klæbo etter onsdagens lagsprintgull i OL. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.

Aldri i hele sitt liv har Martin Johnsrud Sundby (33) vært mer nervøs enn foran lagsprinttriumfen i OL.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sprintlandslagstrener Arild Monsen oppfattet sine to utvalgte Sundby og Johannes Høsflot Klæbo som livredde gjennom det meste dagen som til slutt endte opp med nok et OL-gull til Norge.

– «The worst day ever», konkluderte Sundby på den internasjonale pressekonferansen.

Der satt en svært lettet 33-åring fra Oslo med sitt aller første OL-gull om halsen. Fortsatt mangler han den individuelle mesterskapsseieren.

Den kan fortsatt komme under lørdagens femmil.

– Det har vært en møkkadag fra ende og nesten en annen. Jeg har hatt så vondt som jeg tror at jeg ikke har hatt i forbindelse med en konkurranse tidligere. Og jeg er 33 år og burde vært den rutinerte og lugne og tatt vare på unggutten på 21 år, men jeg har hatt det ille i dag, sa en som vanlig åpenhjertig Sundby.

33-åringen er ikke kjent for å pakke inn følelsene sine, og få, om noen, er flinkere enn ham til å sette ord på dem.

– Det er stritt forløsende at vi greide å få til en finale som vi fikk til, og at vi fikk det til akkurat som vi hadde planlagt. Det at vi klarte å gjennomføre finalen som vi gjorde var utrolig deilig.

Angret

Sundby erkjente uten å kny at han hadde kjent på presset. Det har ikke vært gitt at han skulle gå den etappen for Norge i det hele tatt. Sundby er ingen sprinter av natur, men løypene i Pyeongchang er spesielle.

Han har kjent på følelsen av å være makkeren til Norges gullgutt nummer én i langrennssporet. En stund angret han på at han takket ja til å gå i det hele tatt.

– Jeg var ikke meg selv før midtveis i finalen. Da kjente jeg at jeg var rolig og at jeg visste hva jeg skulle gjøre. Jeg skal være så ærlig å si at jeg kjente på at jeg skulle være makker til en som har vært dominerende i langrennssirkuset denne sesongen. Det er liksom to mulige utfall, enten så blir Johannes helten, eller så blir jeg syndebukken. Det var mye nerver og nervøsitet, og han var nervøs han også. Vi satt som en nerveklump i bua her før start.

– Dere virket livredde, sa Monsen?

– Ja, jeg var livredd. Jeg har vært livredd i hele dag, og jeg angret så jævlig i går at jeg sa ja til dette. Jeg prøvde å finne unnskyldninger for å sende Finn (Hågen Krogh) ut i stedet.

– Var det frykten for en ny mesterskapsnedtur som lå bak?

– Nei, det var mer det at det var snakk om lagsprint som jeg i utgangspunktet er lite erfaren i. Det er så mye som kan skje underveis. Plutselig er det slik at jeg ikke har bein til å gjøre det vi har planlagt, og det var mange scenarioer som kunne ha ødelagt for ham. Det var mange følelser. Jeg kommer ikke til å være i nærheten så nervøs på lørdag når det er femmil.

Stort ansvar

– Du overdriver ikke når du sier at du aldri har vært mer nervøs, at du ikke fikk sove noe særlig før løpet og at du nesten hadde lyst til å trekke deg?

– Nei, det gjør jeg ikke. Jeg tror at jeg aldri har vært mer nervøs foran en konkurranse enn det jeg har vært i dag. Det er dritflaut når jeg har vært med i dette gamet i 15 år.

– Du tenkte på at gullet kunne glippe nok en gang?

– Gullet er greit nok, men det å være ansvarlig for en annen som kan bli OL-konge. Det er mulig ansvar som hviler på skuldrene.

– Du kan bli OL-konge du også?

– Ja, da. Vi har snakket om det, men akkurat nå er vi blitt enige om ikke å snakke for mye om den femmila før tidligst fredag morgen. Vi får feire litt med gjengen i kveld og bruke morgendagen og fredagen godt. Det er positive er at vi begge er i veldig god form, sa Sundby.

Personvernpolicy