Sindige Skarli brølte for OL-gull

<p>Håvard Bøkko, Simen Spieler Nilsen og Sverre Lunde Pedersen ble olympiske mestre for Norge i finalen mot Sør-Korea på skøyter lagtempo i Gangneung Oval under vinter-OL i Pyeongchang. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix</p>
Håvard Bøkko, Simen Spieler Nilsen og Sverre Lunde Pedersen ble olympiske mestre for Norge i finalen mot Sør-Korea på skøyter lagtempo i Gangneung Oval under vinter-OL i Pyeongchang. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sondre Skarli, landslagstrener i skøyter, var overlykkelig etter at skøytegutta sikret OL-gull på lagtempo onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen få heiarop kunne høres i hallen i Sør-Korea under finalen mot vertsnasjonen, men Skarli kompenserte med sitt engasjement mens han manet det norske fram til det som ble OL-gull.

– Jeg er vanligvis en sindig sørlending, men etter et OL-gull er det lov til å gå litt ut av normalen og feire litt ekstra. Jeg brølte ganske kraftig da gutta kom i mål, sa Skarli til NTB etter løpet.

Sverre Lunde Pedersen, Simen Spieler Nilsen og veteranen Håvard Bøkko gikk for det norske laget i finalen. Sindre Henriksen var med i kvartfinalen og får OL-gull han også, selv om han sto på sidelinjen onsdag.

Hard jobbing

I finalen dro Lunde Pedersen svært mye underveis, og viste at han er i kanonform. Det norske laget tok initiativ innledningsvis før Sør-Korea fikk opp dampen.

Mot slutten tok Lunde Pedersen nye føringer, og i mål var Norge over sekundet foran hjemmenasjonen.

– Vi har jobbet så hardt for det her, og hatt knallharde prioriteringer. Vi har tatt tøffe valg og fått kritikk for flere av dem, men nå ser vi at det betalte seg. Det er utrolig moro å se gutta klare dette sammen, sa landslagstreneren.

De sørkoreanske hjemmehåpene fikk et hylende publikum i ryggen i «Oval»-arenaen, uten at det hjalp dem nok.

For andre gang på vel to døgn ble Norge for sterk for Sør-Korea i en gullstrid. Mandag var Håvard Holmefjord Lorentzen 1/100 raskere enn Cha Min-kyu på 500-meteren, og på lagtempoen gikk det norske laget inn til 3.37,32.

– Jeg følte meg nesten piggere i det andre løpet (finalen). Alle tre var superpigge og vi gikk kanskje de to beste tempoene vi noen gang har gått, sa Lunde Pedersen til Eurosport etter løpet.

Følte seg pigge

Det ble imidlertid smådramatikk mot slutten. Norge gikk mot seier da Bøkko like før mål fikk et feilskjær. God balanse kombinert med en støttende hånd fra Spieler Nilsen sørget imidlertid for at veteranen holdt seg på skøytene og kunne gå inn til gull.

– Det har ikke helt gått opp for meg ennå. Jeg måtte sjekke tiden tre-fire ganger før jeg turte å juble, sa 31-åringen.

Lagtempo-seieren sikret Norges andre gull for dagen. Noen timer tidligere vant Johannes Høsflot Klæbo og Martin Johnsrud Sundby sprintstafetten i langrenn.

Skøytetriumfen gjorde også at Norge tangerte sin gullrekord (13) fra lekene i Salt Lake City i 2002. Den ryker ganske sikkert i løpet av dagene som kommer.

Best

I semifinalen onsdag gikk Norge inn til olympisk rekord (3.37,08). Det var altfor mye for gullfavoritten Nederland. Inne i skøytehallen «Oval» ble det stille blant alle oransjekledde tilskuere.

Nederland fikk et plaster på såret ved å slå New Zealand i bronsekampen.

De norske skøyteløperne er allerede sikret et kanon-OL, men det kan bli mer. Håvard Holmefjord Lorentzen er et hett bud foran 1000 meter fredag.

Sverre Lunde Pedersen sikret seg bronsen på 5000-meteren tidligere i lekene.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy