Bråthen: – Vi har et lag alle misunner oss

<p>Sportssjef Clas Brede Bråthen etter OL-gullet i Pyeongchang mandag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.</p><p></p>
Sportssjef Clas Brede Bråthen etter OL-gullet i Pyeongchang mandag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.

Sportssjef Clas Brede Bråthen dro linjer helt tilbake til 2001 da han skulle forklare hvordan Norge klarte å ta sitt første laggull i hopp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Øvelsen har stått på programmet siden 1988, men det nærmeste Norge er kommet tidligere er to bronsemedaljer. Den siste kom i Vancouver for åtte år siden.

– Tankene går til alle dem som har jobbet utrettelig for å gjøre det mulig for oss som er så heldig å være her og oppleve det, sa Bråten.

Han har ansatt samtlige som er i teamet rundt hopperne, og ikke minst landslagstrener Alexander Stöckl.

– Dette er en ferd som startet i 2001. Vi må ikke glemme Steinar Johannesen og den jobben som hans hoppkomité gjorde da hoppsporten i Norge sto i fare for å dø ut, minnet Bråthen om.

Slag i slag

Siden er det godt slag i slag under Mika Kojonkoski og Stöckl.

– Alex med sin kunnskap og kompetanse har bidratt mye. Det viktigste er at han gir rom til alle rundt for å utvikle seg. Magnus Brevik er en ekstremt kompetent fyr, vi har en Andreas Vilberg som er helt unik, vi har Thomas Lobben og Henning Stensrud som jobber utrettelig med kontinentalcupteamet. Vi har verdens beste servicemann, og vi har etter min mening verdens beste fysioterapeut. Vi har et lag som alle misunner oss, og lojaliteten opplever jeg som så stor at alle antakeligvis blir med videre til Beijing-OL.

Norge hadde en svak sesong sist. Først på tampen kom det seg.

– I fjor kom vi på hæla, mens kom vi til OL og visste at alt var på stell.

Ydmykhet

– Hva er forskjellen på i år og i fjor. Det var de samme folkene som var med da også?

– Det er en gjeng som er ydmyke. De lar alle andre utvikle seg. Vi er blitt ett år klokere på alt. Vi synes ikke vi var veldig bra i fjor, og da var vi ganske nådeløse mot oss selv. Det er et utgangspunkt for å komme videre. Vi har romslige diskusjoner med bra takhøyde.

– Hva legger du i nådeløs?

– Vi måtte endre på ting og være konsekvente. Det måtte vi tørre i en OL-sesong. Vi satte oss som mål å vinne OL-gull for damer og laggullet, og så fikk vi rasket med oss noen medaljer i tillegg. Det gjør det til tidenes norske hopp-OL. I dag står vi for en av de største prestasjonene i norsk hopphistorie. Det gjør en mann fra Kongsberg, det gjør en mann fra Tromsø, en fra Nord-Trøndelag og en fra Lillehammer. Og så har vi verdens beste reserve fra Vestlandet. De er fra hele landet.

Daniel-André Tande, Andreas Stjernen, Johan Forfang og Robert Johansson er Norges nye gullkvartett i hopp.

Personvernpolicy