Norge på vei mot tidenes medaljeskred

Marit Bjørgen går søndag sitt siste OL-løp i karrieren. Blir det gull på femmila? Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Marit Bjørgen går søndag sitt siste OL-løp i karrieren. Blir det gull på femmila? Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pyeongchang-OL er allerede en historisk knallsuksess for Norge. Med over tosifret antall medaljesjanser igjen står USAs medaljerekord for fall.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Olympiatoppen hadde ambisjoner om 30 medaljer (ti gull) før vinterlekene. Den målsettingen er på god vei til å bli overgått med utklassingssifre. Med seks konkurransedager igjen har Norge rasket med seg 28 medaljer. Elleve er av det edleste metallet.

Den norske rekorden (26 medaljer) ble mandag slått etter at Håvard Lorentzen vant 500-meteren på skøyter. Like etter tok hoppgutta gullet i lagkonkurransen.

– Det er litt uvirkelig. Du går fra den ene dagen til den andre, og det er fantastisk hva teamene leverer. Jeg pleier å si at de individuelle prestasjonene ofte er et resultat av et sterkt team. Det er noen flotte dager, virkelig, sa skipresident Erik Røste etter mandagens gullmedaljer.

Det må nærmest bli full stopp i den norske medaljesankingen om USAs rekord på 37 pallplasser fra Vancouver-lekene (2010) ikke blir slått før OL-ilden slukkes. Norge er også i rute til å slå sin egen gullrekord. Den er på 13 fra Salt Lake City-lekene i 2002.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Canada har tidenes største gullfangst i ett og samme vinter-OL. For åtte år siden tok nordamerikanerne 14 gull på hjemmebane. Også den rekorden ligger an til å bli norsk.

NTB har vurdert seg fram til at Norge har medaljesjanser i 15 øvelser til. Noen av dem er av det usikre slaget, men med full klaff kan det gå veien. Ikke uventet er de sikreste kortene i langrenn, alpint og skiskyting.

Tirsdag:

Skiskytterne har slitt en del på standplass i Pyeongchang, men med bedre skyting er Norge blant favorittene på miksstafetten. For fire år siden ble det norsk OL-gull.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samme dag skal de norske kombinertgutta over i storbakken. Der har de så absolutt muligheten til å ta medalje, sågar gull. Spørsmålet er hvordan forholdene er i bakken. Kan Jarl Magnus Riiber få til et kjempehopp som gir forspranget han trenger i sporet? Regjerende mester Jørgen Graabak kan også melde seg på om han har dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag:

Det er ventet at Marit Bjørgen og Maiken Caspersen Falla går for Norge i lagsprinten. Klarer de å stoppe Sverige og ta nok et norsk gull? Muligheten er der, men Stina Nilsson blir farlig.

På herresiden stiller lynkjappe Johannes Høsflot Klæbo. Det er ikke klart hvem han får som makker, men Norge er en opplagt gullkandidat.

De norske skøyteløperne får en tøff semifinale mot Nederland i lagtempoen, men medaljehåpet lever. Den andre semifinalen går mellom New Zealand og Sør-Korea.

Torsdag:

For en superduell vi får mellom Henrik Kristoffersen og Marcel Hirscher i OL-slalåmen. Med full klaff kan Kristoffersen ta luven av sin østerrikske rival. I vinter har ikke Rælingen-alpinisten vært utenfor slalåmpallen.

Norge er tittelforsvarer i den kombinerte lagkonkurransen. De norske har som lag levert strålende denne sesongen. Det kan bli gull igjen, men Tyskland og Japan er farlige utfordrere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For fire år siden gikk Norge inn til stafettbronse i kvinneskiskyting. Muligheten er der også denne gangen om skytingen sitter, men er ikke blant de sikreste medaljekortene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag:

Håpet er hakket større på herresiden. I Sotsji havnet Norge rett utenfor OL-pallen. Skiskytterne satser på å revansjere det i Pyeongchang. Laget er godt nok til å ta gull.

Håvard Lorentzen går for mer OL-suksess, denne gangen på favorittdistansen (1000 m).

Får Silje Norendal klaff, kan snowboardkjøreren være med i medaljekampen i Big Air. Hun var uheldig med vindforholdene da hun ble firer i slopestylerennet.

Lørdag:

Edelt metall er det også lov å håpe på i alpinistenes siste OL-øvelse. Lagkonkurransen kjøres av to menn og to kvinner i parallellslalåm. Norge stiller med sterke løpere.

Norsk jubel kan det også bli i Big Air (snowboard). Marcus Kleveland (18) har levert sterke resultater i vinter. Kvalifiseringen går onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Senere på dagen går Martin Johnsrud Sundby for sitt aller første individuelle mesterskapsgull. Skal han endelig lykkes på OL-femmila i klassisk stil? Han får tøff konkurranse, spesielt av russerne.

Søndag:

Marit Bjørgen går for å avslutte sitt siste OL med et smell. Veteranen er regjerende mester på tremila og er en av de største favorittene.