Meny

Norges IOC-medlem er igjennom den første stormen

Kristin Kloster Aasen er medlem av IOC og visepresident i Norges idrettsforbund og er til stede under vinter-OL i Pyeongchang. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Norges ferske IOC-medlem Kristin Kloster Aasen (57) er godt i gang med sitt første OL og har kommet seg igjennom den verste kulden og vinden i Pyeongchang.

I likhet med alle oss andre syntes hun det blåste vel frisk i de verste stormkastene under mesterskapets første dager.

– Jeg synes at de er veldig godt organisert med flotte arenaer. Det er også tilbakemeldingen fra utøverne. Det er annerledes enn på idrettsarrangementer i Norge, det er ikke slik at folk står ute i løypene og heier, men lekene til nå har vært godt gjennomført. Transporten virker, og det er ikke trafikkaos. Det rusler og går riktig fint.

– Det var en voksende uro noen dager da det blåste så mye og det ene arrangementet etter det andre ble avlyst?

– De visste ikke for sju år siden at det skulle bli så kaldt denne uken. Gerhard (Heiberg) sa i et intervju hjemmefra at det med været ikke ble presentert som et problem den gang. Det er klart at det var noen veldig krevende første dager med vind og kulde, men vinteridretten er værutsatt over alt og ett av målene med å legge mesterskapet til dette området er at det skal bli enda mer attraktivt for vinteridretten når OL er over, sier 57-åringen fra Ullern i Oslo, som også er visepresident i Norges Idrettsforbund.

NTB møtte henne ikke langt fra Hotell Intercontinental i hjerte av OL-byen mandag.

Fra ryttermiljøet

Da Gerhard Heiberg ga seg som ordinært IOC-medlem (han er æresmedlem fortsatt) lanserte han Aasen som sin etterfølger, og 15. september i fjor ble hun valgt inn med 62 mot 13 stemmer. Heiberg presenterte henne som «en som er sterk nok i klypa om det skulle dukke opp vanskelige saker».

Kristin Kloster Aasen har bred erfaring fra idretten gjennom hele sitt voksne liv. Hun er for øvrig gift med den tidligere rytteren Morten Aasen, som deltok for Norge under OL i Barcelona i 1992.

– Jeg har brukt mye av tiden min på idretten, kommer fra ryttersporten og var president i Rytterforbundet i nesten ti år. Jeg har gått gradene gjennom min lokale klubb. Jeg er utdannet jurist og har sittet i en del næringslivsstyrer. Mannen min Morten og jeg har drevet vår egen lille virksomhet i England, der vi har holdt med avl og oppdrett av hester. Det er lite familieforetak. Jeg er ikke ansatt som advokat noe sted. Da hadde ikke dette gått, sier hun til NTB.

– Hva er din jobb her?

– Primært er jeg invitert av Den internasjonale olympiske komité (IOC) fordi alle IOC-medlemmer får lov til å være her under arrangementet. I forkant av lekene har vi hatt en generalforsamling der det blir det rapportert om hva de ulike 16–17 kommisjonene arbeider med. Vi får også rapporter om de neste lekene, og det neste er ungdoms-OL i Argentina. Det er veldig godt tilrettelagt og presentert for medlemmene. Oppgaven nå er å være her, stille opp når det er noe og være med på det som skjer.

– Du er nytt medlem. Hvilken kommisjon er du med i?

– Vi får alle oppnevnelser i kommisjoner, og det blir klart for de nye medlemmene etter at OL er ferdig. De hadde en stor kommisjonsuke i november i Lausanne, og da var jeg observatør i flere kommisjonen. Jeg var en hel dag i kommisjonen som har ansvaret for bærekraft og arv.

– I bærekraftskommisjonen sitter det folk fra Det internasjonale pengefondet (IMF), det sitter folk fra regnskogalliansen og fra andre store og sentrale grupperinger som kan være med å dytte utviklingen i riktig vei når man lager strategier. Det synes jeg er et spennende og morsomt arbeid.

Råd fra Heiberg?

– Hvordan har du tenkt å skape din egen rolle i IOC? Gjør du dette selv, eller har du brukt IOCs æresmedlem Gerhard Heiberg for råd og veiledning?

– Jeg spør Gerhard om råd underveis, og han er veldig flink til å dele av sine erfaringer. Han har tross alt vært med i organisasjonen i 23 år. Det synes jeg er veldig verdifullt. Men mine interesser, og årsaken til at jeg ble valgt, blir førende for posisjoner og muligheter. Da har jeg sagt som nytt medlem hva jeg er interessert i.

– Jeg har bakgrunn som jurist. Jeg synes dette med bærekraft og arv er veldig spennende. Et eksempel på det er etableringen av Lillehammer Olympic Legacy Sports Center. Det er ett av tre slike senter i verden. Det er vi veldig stolte av, og det passer veldig godt for det som jeg er opptatt av.

Hun sier at hun selvsagt er opptatt av kvinners plass i idretten. Det er flere ting å ta tak i. Antidopingarbeid er også en fanesak.

– Det er 42 prosent kvinner på utøversiden her, og det blir 49 prosent under sommer-OL i Tokyo. På ledernivå trenger vi å gå noen runder til. Der har vi en jobb å gjøre. Da gjelder det bare å være systematisk og målrettet i arbeidet. Det er slik jeg liker å jobbe, sier Kristin Kloster Aasen.

Populært