Thingnes Bø: – Emil er én av de store i norsk idrett

Emil Hegle Svendsen gratuleres av Johannes Thingnes Bø etter bronsemedaljen på fellesstarten søndag.
Emil Hegle Svendsen gratuleres av Johannes Thingnes Bø etter bronsemedaljen på fellesstarten søndag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Lagkameratene mener Emil Hegle Svendsen har levd en skyggetilværelse gjennom karrieren. – Han har fortjent mer skryt enn han får, sier Johannes Thingnes Bø.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag gikk Svendsen inn til bronse på fellesstarten i Pyeongchang i det som var hans aller siste individuelle OL-start. Medaljen var veteranens sjette i olympisk sammenheng (fire gull) og 27. i internasjonale seniormesterskap.

Den slags medaljebeholdninger kan de færreste vise opp maken til. Lagkameratene mener nettopp det har fått for liten oppmerksomhet.

– Hele karrieren har han vært i skyggen av Ole Einar, og de siste årene har han vært i skyggen av Johannes. Se på merittlista han har. Den er noe av det råeste i norsk idrett, sier Tarjei Bø til NTB.

Han mener Svendsen har fått for lite heder og ære for en karriere som blant annet rommer fire olympiske leker.

Les også: Emil Hegle Svendsen spurtet inn til OL-bronse

God med alle

Lillebror Johannes er hjertens enig. Han tar i bruk store ord når han skal beskrive søndagens bronsemedaljevinner.

– Han snakker ikke så høyt om seg selv og skryter på ingen måte av det han har utrettet, men han er én av de største vi har hatt i Norge, sier han til NTB – og fortsetter:

– Emil hadde fortjent enda mer skryt og legendestatus enn det han har fått. Han hatt opplevd masse, har flust av OL-gull og er en av de store i norsk idrett, lyder attesten fra lillebror Bø.

Når stryningen blir bedt om å trekke fram en spesiell egenskap ved lagkameraten, legger han imidlertid det sportslige til side:

– Han er sykt snill, har en fin personlighet og er god med alle. Det er kanskje den egenskapen jeg ser mest opp til, sier Thingnes Bø.

Les også: Gull-Klæbo kan gå en fem-seks OL til

Kald fisk

Da Hegle Svendsen tok sin første VM-medalje i 2007, var lillebror Bø kun 14 år. Stryningen legger ikke skjul på at han så opp til trønderen.

– Ja, jeg syntes det var veldig kult at Tarjei kjente han for mange herrens år siden. Han og Tarjei har vært mine to største forbilder, smiler olympiamesteren på normaldistansen.

Storebror Tarjei gir Svendsen merkelappen «en av de kaldeste fiskene vi har Norge» og er ikke overrasket over at trønderen slo tilbake etter en tung start på karrierens siste OL.

– Jeg kjenner Emil veldig godt, og blir aldri overrasket over at han slår tilbake, smiler storebror Bø og minner om at Svendsen med ett unntak har tatt medalje i samtlige OL og VM siden 2007.

Unntaket var forrige sesongs VM i Hochfilzen.

– Han er en vinnertype. Nå benyttet han den siste sjansen han hadde til å ta en OL-medalje. Det er det bare gode utøvere som klarer, sier Tarjei Bø.

Svendsen er samtidig ikke ferdig med sitt siste OL. Enda gjenstår herrestafetten og kanskje får han også gå blandet stafett.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy