Meny

– Simen var ingen barnestjerne. Og det var en fordel

Simen sammen md kjæresten Kristine Ringsjø Tufte etter fredagens 15 kilometer.
Simen sammen md kjæresten Kristine Ringsjø Tufte etter fredagens 15 kilometer. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix

Simen Hegstad Krüger gråt ikke da han tapte skirenn som barn. Han gledet seg til neste tur. Faren Lars Krüger var glad han ikke hadde en barnestjerne i huset.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG: Lyns plutselig svært profilerte 24-årige langrennstalent står med uvirkelige gull og sølv etter to OL-løp. Faren Lars og familien var ringside. De måtte se at dette var sant. Søndag kan det bli ny medalje på stafett.

Fredag møttes de endelig noen korte minutter i det mørket senket seg over langrennssstadion.

Lars og familien kom kvelden før og drar hjem igjen etter stafetten. Den aktive familien har ikke tid til å være på ett skirenn for lenge.

Også kjæresten Kristine Ringsjø Tufte var med i reisefølget. Etter rennet reiste de ned til medaljeseremonien i Alpensia Sportspark.

Les også: Johnsrud Sundby - Nå har jeg det ganske vondt

Tålte å tape

Faren Lars forteller om en gutt som aldri har forhastet seg, han har rett og slett opplevd skiglede uten å ha lagt altfor mye alvor i resultatene. Han gikk på Tåsen barneskole og Berg ungdomsskole.

Etter fredagens renn ble det tid til en kort prat med pappa Lars (t.h.) Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix
Etter fredagens renn ble det tid til en kort prat med pappa Lars (t.h.) Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix

– Han tålte å tape, han var ingen barnestjerne, og det får han kanskje betalt for nå, sier Lars Krüger til Dagsavisen.

Som for de aller fleste andre norske guttebarn startert det med fotball. De fleste som begynner på skolen i dag følger jo gjerne kameratene sine på trening.

Les også: Weng ute av stafettlaget

Fikk hurtighet

– Og jeg tror det var smart. Han fikk opp litt hurtighet tidlig. Fotball gir også smidighet og raske vendinger. Men han var liten av vekst og prøvde både løping og orientering. Framgangen på ski kom først da han var 15-16 år, sier Lars Krüger, som tilhører en svært aktiv familie på ski.

Kona Inger er landets beste langrennskvinne over 50 år. Hun har vunnet Birkebeinern i sin klasse de tre siste årene. Og har NM-tittel i stafett med blant andre Anne Jahren fra sin tid i Bærum Skiklubb.

Da Simen vant OL-gull på tremila søndag var mor støtteapparat for datteren Solveig (22) som skulle ut på Norgescuprenn. Også lillebror Espen (18) satser på langrenn.

– Simen var tålmodig og opplevde litt framgang år for år. Jeg tror det er mye bedre enn å bli en barnestjerne som raskt får store forventninger fra omgivelsene. Nå har han fått en jevn progresjon, sier faren. Og mener det er et viktig signal å få ut. Det er ikke som 15-åring du får definert hvordan idrettskarrieren din blir.

– Kan han gå femmila?

– Nei, det tror jeg ikke. Det har i hvert fall ikke ligget i kortene, sier han.

Les også: Nominert til årets stadion i verden

Dario Cologna fra Sveits med gullmedaljen, Simen Hegstad Krüger (t.v) med sølvmedaljen og overraskelsen Denis Spitsov fra Russland med bronsjemedaljen. Foto: Cornelius Poppe/NTB scanpix
Dario Cologna fra Sveits med gullmedaljen, Simen Hegstad Krüger (t.v) med sølvmedaljen og overraskelsen Denis Spitsov fra Russland med bronsjemedaljen. Foto: Cornelius Poppe/NTB scanpix

Mye kan gjenstå

Men nå er det ganske mye som ikke har ligget i kortene for Simen, som sammen med klubbkamerat Hans Christer Holund har satt Ski- og fotballklubben Lyn på kartet igjen.

Simen er stort sett enig i det faren har sagt. Han berømmer miljøet i Lyn for at han har hatt det så mye moro der på skitreningene ved Sognsvann.

Men resten av OL er helt åpent. Søndag går han sannsynligvis nest siste etappe på stafetten og i går ble det også et tema om han skal gå sprintstafetten sammen med Johannes Høsflot Klæbo. For sprintløypa her er som mellomdistanse å regne.

– Det var ikke i mine tanker før jeg dro hit. Men jeg har gått sprintstafetter før ja, med godt utfall, sier han.

For Simen Hegstad Krüger hander det nå om å holde beina på jorda og legge medaljene i skuffen. Etter rennet fikk han også besøk av kjæresten Kristine Ringsjø Tufte.

Les også: Valgte businessclass, måtte betale sjøl

Nå har han gull og sølv i OL. Og han er ikke ferdig ennå. Foto: Cornelius Poppe/NTB scanpix
Nå har han gull og sølv i OL. Og han er ikke ferdig ennå. Foto: Cornelius Poppe/NTB scanpix

Kan kalkulere

Alle fikk se han avslutte fredagens 15km sterkest av alle.

Også sterkere enn gullvinner Dario Cologna, som ble langrennshistoriens første til å vinne samme distanse i tre OL på rad.

– Jeg er ganske god til å beregne løp og ha noe å gå med på slutten, sier Hegstad Krüger.

Først halvannen kilometer før mål var han oppe på sølvplass. Da hadde han passert alle sine norske lagkamerater. For de som var i tvil. Det var ikke uten grunn at han rykket på tremila.

Les også: Uhrenholdt Jacobsen mot Kalla på andre etappe

Oppmerksomheten

Simen sitter på den internasjonale pressekonferansen og kan snakke nesten uavbrutt. Han avbryter seg sjøl litt med en litt kneggende latter.

Når Dario Cologna også får slippe til, må Simen hjelpe ham med å slå på mikrofonen.

– Ah, experienced guy, utbryter gullvinneren. Og Simen ler.

Da han kom til Sør-Korea var han for folk flest i Norge ganske ukjent. Han hadde vunnet ett verdenscuprenn.

– Den største forskjellen nå er all oppmerksomheten jeg får. Det ble ganske voldsomt og jeg var ikke forberedt på det etter OL-gullet. Så jeg ble ganske utslitt mentalt. Men vi er heldigvis ganske skjermet inne i OL-landsbyen. Der kan jeg spille playstation og koble av mellom treningsøktene, sier han.

Trivselen i Lyn

Det blir mye oppmerksomhet når man tar OL-medaljer. Det innebar også en prat med statsminister Erna Solberg. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix
Det blir mye oppmerksomhet når man tar OL-medaljer. Det innebar også en prat med statsminister Erna Solberg. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix

Vi vender litt tilbake til oppveksten i Lyn. Hans Kristian Stadheim er den treneren han hadde lengst, han er nå landslagstrener for Storbritannia (!). Også han er i Pyeongchang og har gratulert Simen og hele Lyn-miljøet.

– Jeg har alt å takke Lyn for. Det var skiglede i fokus, det viktigste er at du trives med å trene, å være en del av et miljø. Jeg begynte der egentlig ikke for å gå på ski, men for å være sammen med kameratene. Men så utviklet det seg. Jeg prøvde både fotball, løping og orientering, men det var ski jeg syntes var morsomst. Det varmer å høre at de arrangerte klubbfrokost fredag for å følge denne 15 kilometeren, sier han.

Du har vært i stabil form fra Beitostølen i november til nå. Hvordan får du til det?

– Det har i grunnen alltid vært slik. Jeg har stort sett hatt jevne sesonger. Nå har jeg hevet grunnivået mitt og har kunnet trene i lange perioder. For meg var det riktig å stå over Tour de Ski, men jeg vet jo at gullvinneren her også vant den. Dario er nok i en egen divisjon, sier Simen Hegstad Krüger, som er beskjeden nok til å si at han tror han har gått seg inn på stafettlaget.

Det tror vi også. Og den går søndag morgen, norsk tid. En stafett Norge ikke har vunnet i OL siden 2002.

Saken ble først publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:50 Ni evakuert etter flere ras i Nordland06:46 Eksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15 NFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15 Millioner av afghanske barn nektes skolegang06:14 Ny planet oppdaget i Melkeveien06:10 Dette skjer i dag06:09 Sp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00 SSB-tall: Formuene hoper seg opp i og rundt storbyene05:58 Støre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56 Hongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36 Dette skjedde i natt05:17 Jernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00 Forsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48 Epstein signerte testament to dager før han døde04:14 Mann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38 Utsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03 Søker etter eldre kvinne i Skien sentrum og i Hjellevannet02:40 TØI: Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18 USA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58 Brann i enebolig i Tana slukket01:52 Hestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42 Halve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46 Detonasjon ved politihus i Sverige00:34 Kvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43 Floridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35 Fengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25 Pogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12 Nok en remis for Carlsen i USA22:49 Politimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24 Grønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52 Macron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51 Norsk spiss til engelsk fotball21:41 Advarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35 Siv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32 Bodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30 Sarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52 Saltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41 Slik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31 Valg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20 Oslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06 Håndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06 18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00 Dansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52 Emil Hansson klar for Hannover19:37 – Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29 Christian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50 MDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46 Emery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16 – Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02 Foodora-syklister går ut i streik17:25 Minneseremoni for isbre: Derfor forsvant den17:15 Fare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58 Wikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39 Bombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33 Mann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21 Intervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere16:05 Krystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48 Sudans Bashir i retten for korrupsjon15:22 Solbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21 Krekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20 Open Arms får legge til kai på Mallorca14:51 Britisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36 – Grunnlaget for torsken har kollapset14:24 Rykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17 Bombe mot politifolk i Nord-Irland13:59 Brasils president med nytt angrep på Norge13:59 Inflasjonen synker i eurosonen13:53 Ny teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41 Kutter fastrente på lån med lang binding13:29 Kinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04 Manshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55 Fem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36 Prinsessen på plass på ny skole12:35 Flaggstang falt over en person ved politistasjon12:02 Tog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55 Ny skolestreik for klimaet 30. august11:54 Tyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50 Hurtigruten bygger om skip til hybrider11:09 Høyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58 Bergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57 Coutinho klar for Bayern10:30 Iran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29 Casper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05 Markert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05 Dinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56 Trump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55 Bjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41 «Dyne-Larsen» er død09:23 Mennene i flertall ved høstens valg09:17 Pochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17 Tyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15 Elyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14 Prins Andrew avviser overgrepsanklager08:08 Flyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26 Kjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17 Skogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte07:15 Tallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01 Tuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar
Siste nytt
06:50NorgeNi evakuert etter flere ras i Nordland06:46SportEksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15SportNFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15VerdenMillioner av afghanske barn nektes skolegang06:14VerdenNy planet oppdaget i Melkeveien06:10NorgeDette skjer i dag06:09NorgeSp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00NorgeSSB-tall: Formuene hoper seg opp i og rundt storbyene05:58NorgeStøre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56VerdenHongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeJernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00NorgeForsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48VerdenEpstein signerte testament to dager før han døde04:14NorgeMann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38VerdenUtsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03NorgeSøker etter eldre kvinne i Skien sentrum og i Hjellevannet02:40NorgeTØI: Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18VerdenUSA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58NorgeBrann i enebolig i Tana slukket01:52NorgeHestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46VerdenTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42NorgeHalve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46VerdenDetonasjon ved politihus i Sverige00:34VerdenKvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43VerdenFloridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35VerdenFengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25SportPogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12SportNok en remis for Carlsen i USA22:49VerdenPolitimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24StemmerGrønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52PolitikkMacron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51SportNorsk spiss til engelsk fotball21:41VerdenAdvarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35PolitikkSiv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32SportBodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30SportSarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26Helse og livsstilTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52SportSaltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41VerdenSlik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31PolitikkValg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20PolitikkOslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06SportHåndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06Motor18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00SportDansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52SportEmil Hansson klar for Hannover19:37Penger– Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29NorgeChristian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50NorgeMDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46SportEmery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16Politikk– Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02PengerFoodora-syklister går ut i streik17:25VerdenMinneseremoni for isbre: Derfor forsvant den17:15NorgeFare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58SportWikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39VerdenBombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33NorgeMann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21PolitikkIntervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere16:05PolitikkKrystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48VerdenSudans Bashir i retten for korrupsjon15:22SportSolbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21NorgeKrekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20VerdenOpen Arms får legge til kai på Mallorca14:51PolitikkBritisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36Helse og livsstil– Grunnlaget for torsken har kollapset14:24VerdenRykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17VerdenBombe mot politifolk i Nord-Irland13:59VerdenBrasils president med nytt angrep på Norge13:59PengerInflasjonen synker i eurosonen13:53VerdenNy teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41PengerKutter fastrente på lån med lang binding13:29VerdenKinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04NorgeManshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55VerdenFem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36KulturPrinsessen på plass på ny skole12:35NorgeFlaggstang falt over en person ved politistasjon12:02ReiseTog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55NorgeNy skolestreik for klimaet 30. august11:54VerdenTyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50ReiseHurtigruten bygger om skip til hybrider11:09PolitikkHøyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58NorgeBergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57SportCoutinho klar for Bayern10:30VerdenIran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29SportCasper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05PengerMarkert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05SportDinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56VerdenTrump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55NorgeBjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41Penger«Dyne-Larsen» er død09:23PolitikkMennene i flertall ved høstens valg09:17SportPochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17VerdenTyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15SportElyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14VerdenPrins Andrew avviser overgrepsanklager08:08PengerFlyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26SportKjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17VerdenSkogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte07:15NorgeTallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01SportTuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar
Populært