Meny

Tsjekkisk sjokkseier i super-G

Ragnhild Mowinckel var eneste norske deltaker i kvinnenes super-G. Dessverre ble det ingen medalje denne gangen. Arkivfoto: Jae C. Hong / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Tsjekkiske Ester Ledecká sjokkerte da hun vant lørdagens super-G med knappest mulig margin. Norske Ragnhild Mowinckel kom på en skuffende 13.-plass.

Mowinckel ledet ved den andre mellomtiden, men tapte til konkurrentene lenger ned i løypa. I mål var hun 88 hundredeler bak ledende Anna Veith fra Østerrike. Dermed ble det ingen repetisjon av torsdagens medaljeløp, men en skuffende 13.-plass da det bare sto igjen antatt svakere løpere.

– Jeg merket da jeg kom fra det første hoppet og ut på flaten at farten dabbet veldig av. Jeg vet ikke om jeg oversvingte eller hva som skjedde, men jeg skjønte på det andre hoppet at «det her går i hvert fall ikke veldig fort», sier Mowinckel til NTB om den knappe ledelsen som forsvant.

– Derfra og ned ble det for mye kontroll, og jeg klarte ikke å la ting gå så mye som jeg skulle ønske.

Forventningene var store etter at Mowinckel tok sølv i storslalåm. Det var Norges første OL-medalje i alpint for kvinner siden Laila Schou Nilsen tok bronse i kombinasjon i Garmisch-Partenkirchen i 1936.

Tett i toppen

Tittelforsvarer Anna Veith så lenge ut til å ha sikret seg seieren etter at hun kjørte bakken ned på 1.23,12, ett tidels sekund foran Tina Weirather fra Liechtenstein.

Men med nummer 26 på brystet kom altså Ledecká som et skudd bakfra og plasserte seg foran Veith med minste mulige margin, ett hundredels sekund.

Utsatt start

Super-G-konkurransen ble utsatt en time på grunn av mye vind på morgenkvisten, men det ble med den ene utsettelsen, og klokken 12 – klokken 4 om natten norsk tid – kunne de kvinnelige alpinistene starte.

Amerikanske Lindsey Vonn hadde valgt startnummer 1 lørdag, men hun var en av flere favoritter som ikke innfridde. Allerede før noen andre hadde kjørt, ble det klart at hun ikke kom til å ende dagen som nummer 1. I det siste partiet før mål kom hun for langt ut i svingen før målhoppet og mistet både mye fart og muligheten til å sikre seg seieren. Allerede etter at sju av kjørerne var nede, ble det klart at hennes tid heller ikke var nok til en av de andre plassene på pallen.

Populært