Sølvjenta tror på ny gullalder

Ragnhild Mowinckel var hoppende glad etter OL-sølvet i storslalåm.
Ragnhild Mowinckel var hoppende glad etter OL-sølvet i storslalåm. Foto: Pontus Lundahl/tt / NTB scanpix

Ragnhild Mowinckel håper og tror at torsdagens OL-sølv i storslalåm kan markere starten på en ny gullalder for kvinnedelen av norsk alpint.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Molde-jenta opplevde karrierens hittil største dag da hun måtte se seg slått bare av den amerikanske superstjernen Mikaela Shiffrin i storslalåmkonkurransen i Pyeongchang. Etterpå snakket både sølvjenta og lagvenninnene varmt om lagfølelsen og lagkulturen som gis deler av æren for suksessen.

Nettopp lagfølelsen synliggjorde hovedpersonene til fulle etter at Mowinckels sterke medalje var et faktum. Lagvenninnene flokket seg rundt sølvjenta i målområdet, og Nina Haver-Løseth gråt modige tårer da hun tok runden i pressesonen for å sette ord på bragden.

Mowinckels sølv var Norges første OL-medalje i kvinnealpint siden Laila Schou Nilsen tok bronse i kombinasjonen under vinterlekene i Garmisch-Partenkirchen i 1936. Det var ikke hovedpersonen så voldsomt opptatt av. Hun ser i stedet framover.

– Forhåpentligvis er dette starten på en ny æra for oss. Vi er et lag som kommer, og det er flere av oss. Jeg tror dette blir kult for historiebøkene generelt framover, smilte Mowinckel.

Vil ta etter gutta

Nina Haver-Løseth tror jentenes lange venting på den olympiske medaljen delvis har med kultur å gjøre.

– For vår del har det vært litt generasjonsskifte og et lite gap. Det har ikke vært laget en god nok kultur på kvinnesiden, sånn som gutta gjorde på 90-tallet. Det håper vi at vi er i ferd med å forandre nå, sa hun.

– Vi har i hvert fall jobbet steinhardt de siste årene for å skape en bra kultur på damesiden og for å finne vår egen identitet. Det har vært viktig for oss, tilføyde hun.

Det kan sølvvinner Mowinckel skrive under på.

– Jeg tror gutta har et utrolig bra lag som fungerer for dem. Vi har ikke vært så mye av et lag før, fordi vi ikke har vært så mange. Nå begynner vi å bli et lag vi også, og vi bygger vår kultur. Akkurat nå er jeg del av et lag jeg er utrolig stolt av, smilte hun.

– Vi er et ungt lag, og det er mange som kommer under oss. Forhåpentligvis er dette starten på en ny gullalder, tilføyde Molde-jenta.

Unner hverandre suksess

Nina Haver-Løseth er samtidig tydelig på at jobben med å ta etter Aksel Lund Svindal, Kjetil Jansrud og resten av herrealpinistene handler om lagbygging og ikke om å bli sett på som like gode som gutta.

– Jeg tror ikke det handler så veldig mye om å bli like gode som gutta, men i stedet om å hente inspirasjon fra dem for å finne vår identitet som damelag. Gutta har alltid vært «Attacking Vikings». Nå ser vi hva Ragnhild får til i dag, sa hun.

– Vi sa til hverandre i dag at dette bare er begynnelsen for laget vårt, tilføyde 28-åringen.

Mowinckel kan knapt få fullrost venninnene som torsdag flokket seg rundt henne i målområdet i storslalåmtraseen i Pyeongchang.

– Jeg har de beste lagvenninnene i verden. Det er så gøy og hyggelig å være glad på hverandres vegne, og at de er glade på mine vegne. Jeg føler at det er sånn vi gjør hverandre bedre, ved å unne hverandre suksess, sa hun.

Kanskje blir det mer suksess for Molde-jenta under vinterlekene i Sør-Korea. Lørdag er det super-G.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært