Hopperne jakter etterlengtet storbakkegull

Johann André Forfang (til venstre) og Robert Johansson tok sølv og bronse bak Andreas Wellinger i normalbakkerennet i OL. Lørdag har de sjansen til å klatre helt øverst på seierspallen.
Johann André Forfang (til venstre) og Robert Johansson tok sølv og bronse bak Andreas Wellinger i normalbakkerennet i OL. Lørdag har de sjansen til å klatre helt øverst på seierspallen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Det snakkes ofte om at norske skihoppere er best i de store bakkene, men ingen av dem har vunnet OL-gull i storbakken siden Toralf Engan gjorde det i 1964.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

54 år er gått siden trønderen Engan gikk til topps i vinterlekene i østerrikske Innsbruck. Siden den gang har Norge vunnet fire OL-medaljer i storbakken, to sølv og to bronse, men altså ingen gull.

– Det begynner å bli noen år, ja, konstaterer Daniel-André Tande, som ble sjettemann i normalbakken i Pyeongchang sist helg. Han er blant flere nordmenn som bærer på en gulldrøm før hopperne skal øke bakkestørrelsen og sette utfor lørdag.

– Det hadde vært moro med gull. Og vi har jo et helt lag med utøvere som er gode nok til å vinne hopprenn. Får vi ut makspotensialet på en dag med litt flaks så skal du ikke se bort fra at det er en nordmann som står på toppen av seierspallen, sier Tande til NTB.

Ambisiøse

Det sterke laget er kanskje Norges aller største fordel. Én, to eller tre kan bomme, og fortsatt har man en norsk gullkandidat.

Dessuten har Johann André Forfang og Robert Johansson dokumenter form med sølv og bronse i normalbakken. Sølvgutten Forfang mener det er på høy tid at Norge klatrer helt til topps i den største OL-bakken.

– Det er absolutt på tide. Og vi har flere kort å spille på. Det skal være mulig å vinne. Så får vi se hvem som har dagen og hvordan ting fungerer for oss nordmennene, sier han.

Aktuelt: Norsk rekorddag i OL - knuste bragden fra 1952

Samleside: Her finner du alle sakene om OL

Norske forhold?

Laget ble tatt ut torsdag, og igjen er det Anders Fannemel som blir tilskuer i lørdagens renn. Han er den eneste i det norske laget som har hoppet i OL før, men denne gangen har fire andre vist bedre takter enn hornindølen.

Det er altså Forfang, Johansson, Tande og Andreas Stjernen som skal representere Norge i fredagens kvalifisering og lørdagens renn.

Særlig de tre førstnevnte så ut til å takle de vindfulle forholdene i Pyeongchang svært bra i normalbakkerennet sist helg.

– Vi er gode flygere og har historisk sett vært gode i oppdrift. Og når det da er litt oppdrift i bakken, tror jeg vi alle føler at vi har et lite fortrinn. Får vi slike forhold (som i normalbakken) igjen, kan vi fort være med og kjempe i toppen, sier Forfang.

Aktuelt: IOC-medlem sendt hjem etter episode med sikkerhetsvakt

Tøff konkurranse

Det er bred enighet om at de norske hopperne er blant favorittene og kan sikre et etterlengtet gull. Dette er utlendingene man må se opp for, ifølge Tande:

– Hoppere som Kamil Stoch (Polen), Richard Freitag (Tyskland), Andreas Wellinger (Tyskland) og Stefan Kraft kommer til å være der. Det kan Dawid Kubacki også være. Og så viser plutselig Stefan Hula (Polen) at han er mer enn god nok til å kjempe om seirer i store mesterskap. Det er mange som skal fighte om den medaljen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært