Meny

Norsk rekorddag i OL

Aksel Lund Svindal (t.h.) og Kjetil Jansrud jublet for gull og sølv i utfor. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Norges gullrush i Pyeongchang torsdag sørget for tidenes beste norske OL-dag. Rekorden fra hjemme-OL i 1952 ble slått.

Det hele startet da Aksel Lund Svindal sikret OL-gull i utfor foran lagkameraten Kjetil Jansrud. Det var første norske utforgull i OL noensinne.

Kort tid etter kjørte Ragnhild Mowinckel inn til Norges første medalje i kvinnealpint på 80 år med sølv i storslalåm.

Ragnhild Haga knuste alle på kvinnenes 10 kilometer fri teknikk, mens Marit Bjørgen knep bronsen. Til lunsjtider hjemme i Norge kunne en tårevåt Johannes Thingnes Bø glede seg over OL-gull på skiskytternes normaldistanse.

3-2-1 er tidenes beste norske dag i De olympiske leker. Under OL i Oslo i 1952 vartet man som best opp med tre gull og to bronse.

– Jeg er utrolig stolt, sier idrettspresident Tom Tvedt til NTB.

– Mine tanker på en dag som denne går til de 12.000 klubbene rundt om i Norge, alle de frivillige og de som har jobbet med disse flotte toppidrettsutøverne våre. Alle starter i en klubb et eller annet sted i Norge. Og i dag ble vi historiske, for vi har aldri tatt så mange medaljer i løpet av ett døgn, sier Tvedt på vei hjem fra skiskytterarenaen.

Samleside: Her finner du alle sakene om OL

Hyller frivilligheten

Det gikk slag i slag for idrettspresidenten i Pyeongchang torsdag.

– Vi begynte med alpint, fortsatte med Haga og langrenn før vi rakk innom ishockey (tap mot Sverige) før vi avsluttet med full treff på skiskytterarenaen. De er utrolig flotte mennesker de unge utøverne våre, sier Tvedt.

– Disse utøverne har lekt som barn, de er blitt tatt vare på av dugnadsånden i Norge, av bredden, av mødre, fedre og frivillige som har brukt sin tid for at andre skal lykkes. Det er disse utøverne representanter for, fortsetter Tvedt etter en dag fylt av norske høydepunkter.

18. februar 1952 sørget Hallgeir Brenden, Simon Slåttvik og Hjalmar Andersen for gull i langrenn (18 km), kombinert og skøyter (1500 m).

Sverre Stenersen (kombinert) og Roald Aas (skøyter) sikret hver sin bronsemedalje.

Aktuelt:  – Kan se hvem som gikk fortest

Jubel i TVNorge

Hos rettighetshaver TVNorge sto jubelen i taket etter alle medaljeøyeblikkene.

– Dette er helt ellevilt, jeg må nesten klype meg i armen. For en innsats av de norske utøverne, og for en fantastisk rekord for Norge i OL! Det er så stort å ha æren av å få formidle alle disse magiske øyeblikkene til det norske folk, sier Espen Skoland, kommunikasjonsdirektør i TVNorge og Discovery Networks.

Under Lillehammer-OL I 1994 var det alpint og hopp som sørget for beste dag. 25. februar vant Espen Bredesen foran Lasse Ottesen i hoppbakken, mens Lasse Kjus, Kjetil André Aamodt og Harald Christian Strand Nilsen sørget for helnorsk pall i alpinkombinasjonen.

Aktuelt:  Nå slipper Lundby å betale den dyre flybilletten

Populært