Kronprinsjubel og pappa Svindal i tårer etter tidenes første utforgull i OL

<p>Aksel Lund Svindal jubler i målområdet etter sitt utforløp. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix</p>
Aksel Lund Svindal jubler i målområdet etter sitt utforløp. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Aksel Lund Svindal ble tidenes første norske OL-vinner i utfor og vant foran Kjetil Jansrud. Kronprins Haakon jublet i målområdet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er imponerende hvordan de prikker formen inn når det gjelder som mest. Det var fantastisk å være her og oppleve dette, sa kronprinsen til NTB idet han tok seg til målpaddocken for å gratulere Svindal og toeren Jansrud.

– Det er en fantastisk dag. Nå føles det som det aller største. Jeg felte ikke bare en tåre – det ble flere, sier pappa Bjørn Svindal til NTB.

Gullvinner Aksel Lund Svindal (til venstre) sammen med kronprins Haakon og sølvmedaljevinner Kjetil Jansrud (til høyre). Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Gullvinner Aksel Lund Svindal (til venstre) sammen med kronprins Haakon og sølvmedaljevinner Kjetil Jansrud (til høyre). Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Far og sønn vekslet flere SMS-er dagen i forveien, og faren merket raskt at det kunne gå veien.

– Jeg merket meg at han ville tørre mye for å vinne, sa Bjørn Svindal.

På pressekonferansen etter gulløpet innrømmet Svindal at det trolig er hans siste OL.

– Det er mye følelser å kunne kjempe om gull i OL og klare det. Alt avhenger av denne dagen i OL. Jeg kjørte godt i midt- og sluttpartiet, sa han.

– Jeg er «gammel». Dette er starten på slutten og trolig mitt siste OL.

Treg start

Med startnummer sju begynte ikke Svindal spesielt bra i sin fjerde OL-utfor og tapte noe av farten i starten. Men veteranen kjørte seg opp og gikk i mål 18 hundredeler foran sveitsiske Beat Feuz som da ledet. Jansrud snek seg inn foran sveitsiske Feuz og sikret dobbelt norsk.

– Din råtass, var beskjeden fra Jansrud til Svindal målområdet.

– Tenk om dette holder, det vil være sykt, repliserte Svindal til sin landsmann.

Det holdt. Og 35 år gamle Svindal var naturlig nok fornøyd med sitt fenomenale løp, som gjorde at han ble den eldste OL-vinneren i utfor.

– På toppen var jeg litt ute av rytmen. Jeg prøvde å gi litt gass, men så går alt litt fortere enn det gjorde på trening. Jeg føler jeg kjører det remmer og tøy kan holde hele veien, men det betaler seg mer i den nedre delen enn i den øvre delen, oppsummerte Svindal til Eurosport.

– Aksel i en klasse for seg

Det ble dobbelt norsk da Aksel Lund Svindal (i midten) vant OL-gull i utfor foran Kjetil Jansrud. Sveitseren Beat Feuz (til høyre) tok bronse. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Det ble dobbelt norsk da Aksel Lund Svindal (i midten) vant OL-gull i utfor foran Kjetil Jansrud. Sveitseren Beat Feuz (til høyre) tok bronse. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Kjetil Jansrud har vært nummer to på alle tre utfortreningene i Pyeongchang. Vinstra-kjøreren med startnummer ni ledet lenge på landsmann Svindal i sitt løp, og på et tidspunkt var han 43 hundredeler foran. Før femte mellomtid tapte han hele forspranget, og i mål var han 12 hundredeler bak Svindal og dyttet Feuz ned på bronseplass.

– Aksel har vært i en klasse for seg i utfor i år – det viser han litt i dag òg. For min del sliter jeg litt med å holde farten oppe da vi går inn i de lange svingene hvor Aksel er ekstremt flink til å få med seg farten ut. Jeg er litt for teknisk i kjøringen, sa Jansrud.

Aleksander Aamodt Kilde med startnummer 12 begynte godt og var 18 hundredeler foran Svindal på toppen, men gjorde noen feil lenger ned i bakken og havnet til slutt 1,93 sekunder bak lagkameraten og havnet på 15.-plass.

Historisk

Etter flere dager med røffe vindkast var det endelig flott vær i OL-byen og gode forhold for alpint. I målområdet lignet det på påskestemning, og det var en del nordmenn blant de relativt få tilskuerne.

– Det er litt rart, men vi kan ikke påvirke været og antall tilskuere, sa Svindal.

Kjetil André Aamodt tok OL-sølv i utfor på hjemmebane i 1994. Lasse Kjus kopierte prestasjonen i de to neste mesterskapene. Svindal tok sølv i 2010, mens Jansrud tok bronse i Sotsji-OL for fire år siden.

Torsdagens prestasjon gjør at Norge nå har OL-gull i alle disiplinene i alpint. I morgen venter en ny duell mellom de to i super-G. Da vil også Aleksander Aamodt Kilde trolig hevde seg mer enn han gjorde torsdag.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært