Njåtun i topp ti da Bøkko skuffet

Ida Njåtun var inne blant de ti beste på 1000-meteren på skøyter i OL. Foto: John Locher / AP / NTB scanpix
Ida Njåtun var inne blant de ti beste på 1000-meteren på skøyter i OL. Foto: John Locher / AP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ida Njåtun tok en sterk 10.-plass og endte foran tittelforsvareren på 1000-meteren skøyter i OL onsdag. Etterpå syntes hun synd på lagvenninnen Hege Bøkko.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På en dag da Jorien ter Mors sørget for nok et nederlandsk gull på OL-isen, var det store kontraster mellom Norges to løpere. Der Njåtun gjorde et av sine beste 1000-meterløp, skuffet Bøkko og ble bare nummer 14 på favorittdistansen.

– Jeg er veldig fornøyd med eget løp, men litt lei meg på Heges vegne. Jeg skulle ønske det gikk bedre for henne. Når det er det viktigste løpet, og man leverer langt fra det man normalt sett gjør, så skjønner jeg godt at hun er lei seg nå, sa Njåtun til VG.

Bøkko var i mål på 1.15,98. Det var over to sekunder bak vinnertiden til ter Mors. Njåtun klarte på sin side 1.15,43.

– Jeg skal ærlig innrømme at dette var tungt. Jeg måtte ha en pause i trappen før jeg kom hit, for jeg skulle gjerne kommet her med et smil om munnen, sa en tårevåt Bøkko til VG.

– Jeg har aldri vært så teknisk stabil på trening, jeg har aldri vært i bedre form noensinne, så det er tøft ikke å få det ut når det gjelder. Jeg bruker å være god når det gjelder, men det var jeg ikke i dag. Jeg vet ikke hva som skjedde, og jeg har ingen unnskyldninger. Jeg føler at jeg går et bra løp, men jeg tenker veldig mye, sa hun videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bøkko ble nummer to på 1000-meteren i Erfurt i opptakten til OL. Det skal sies at de beste løperne uteble i den konkurransen, men Hol-løperen hadde forhåpninger om å melde seg på i medaljekampen i Pyeongchang. Slik gikk det ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Foran mesteren fra Sotsji

Njåtun kan derimot være fornøyd. Onsdag fortsatte hun framgangen fra forrige OL. For fire år siden ble hun nummer 17 på 1000-meteren. Mandag tok Asker-løperen en solid 7.-plass på 1500 meter, en forbedring på fem plasseringer fra lekene i Sotsji.

På onsdagens distanse gikk hun sammen med det sørkoreanske hjemmehåpet Kim Hyun-yung i par nummer sju. Den duellen vant Njåtun klart. Tiden holdt til en 2.-plass helt fram til tolvte par skulle i aksjon.

Da tok både ter Mors og amerikanske Brittany Bowe seg forbi. Til slutt ble Njåtun skjøvet ned til en mer enn godkjent 10.-plass. Hun var 1,87 sekunder bak vinnertiden, som lød på 1.13,56. Det er olympisk rekord.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Njåtun holdt tittelforsvarer Zhang Hong akkurat utenfor topp ti. Kineseren vant overlegent gullet i Sotsji, men var ikke i nærheten i Pyeongchang.

Tangering

Med triumfen står Nederland med fire OL-gull på 1000 meter for kvinner. Det er like mange som daværende Sovjetunionen tok mellom 1960 og 1980. Ingen nasjoner har vunnet flere olympiske gull på distansen.

Den japanske duoen Nao Kodaira og Miho Takagi tok sølvet og bronsen onsdag.

Norge har kun to kvinnemedaljer på skøyter i OL. Lisbeth Korsmo tok bronse på 3000-meteren under Innsbruck-lekene i 1976, mens Bjørg Eva Jensen gikk inn til gull på samme distanse fire år senere i Lake Placid.