Svendsen klar for olympisk omstart

<p>Skiskytteren Emil Hegle Svendsen har stor tro på OL-snuoperasjonen han jobber med å utføre. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix</p>
Skiskytteren Emil Hegle Svendsen har stor tro på OL-snuoperasjonen han jobber med å utføre. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Emil Hegle Svendsen har lagt skuffelsene på sprinten og jaktstarten i OL bak seg. Foran torsdagens normaldistanse starter han med blanke ark.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

18.-plass på sprinten og 20.-plass på jaktstarten er Svendsens OL-fasit så langt. Det er langt unna der 32-åringen ønsker å være. Totalt sju bomskudd er det blitt på de to distansene. Der ligger hovedgrunnen til at han ikke har preget resultatlistene i større grad.

Svendsen har vært klar på at han har slitt med å finne godfølelsen på standplass på den forblåste olympiske skiskytterarenaen i Alpensia.

Hvorfor det har blitt sånn, er han imidlertid i villrede om.

– Jeg synes det er veldig vanskelig å sette fingeren på hva som har gått galt. Nå må jeg uansett bare gå på videre og ikke tenke på det som har vært. OL starter på nytt i morgen med blanke ark. Det er det jeg skal prøve å tenke, sier Svendsen når NTB møter ham i vindkastene utenfor utøverhotellet i Pyeongchang onsdag.

Omfattende snuoperasjon

Torsdag står 20-kilometeren på programmet. Det blir første mulighet til å gi seg selv en olympisk omstart.

– Nå har vi evaluert litt og lagt opp en ny strategi videre. Planen er å glemme det som har vært. Vi dveler ikke noe mer med det. Det har vi ikke tid til, sier Svendsen.

– Hva mer ligger i den strategien enn å nullstille?

– Det er en ganske omfattende jobb å snu dette oppe i hodet og få troen igjen. Det handler om å tenke litt på det man har oppnådd før, og at det ikke har kommet av seg selv. Det kan jeg bygge videre på og prøve å få en god følelse på trening, sier Svendsen.

Han har innfunnet seg med at det er lite å få gjort med forholdene i Pyeongchang.

– Det er krevende her, og det kommer det til å være resten av OL også. Det får vi ikke gjort noe med. Da gjelder det å være enda tøffere i hodet, og på standplass har jeg så langt ikke vært god nok. Samtidig vet jeg at jeg kan, sier trønderen.

Gode minner

Fra OL i Sotsji for fire år siden kom han hjem med gull fra fellesstarten og den blandede stafetten. I 2010 ble han olympisk mester på normaldistansen og i stafett, samt tok sølvet på sprinten. Det er gode minner å hente fram når det nå butter litt.

– Det er godt å hente opp minner fra Sotsji og Vancouver, der jeg mestret ting veldig bra. Sånne ting hjelper i en situasjon der du er langt nede, sier Svendsen.

I arbeidet med å snu den negative tankegangen har han blant annet fått hjelp av Olympiatoppens idrettspsykolog Britt Tajet Foxell.

– Jeg har jobbet litt med Britt i vinter. Hun er også her i OL. Det synes jeg har vært veldig bra. Man mister gjerne seg selv litt og troen litt. Da er hun veldig flink til å si rett ut hvem du egentlig er, og at det du har oppnådd ikke har kommet gratis. Det hjelper, smiler Svendsen.

Ingen felles trøst

Han er ikke alene om å ha slitt i OL-innledningen. Så langt står også Norges andre mannlige skiskyttere uten medalje i Pyeongchang. 32-åringen ser ingen felles trøst i det.

– Det gjør det bare verre. Vi prøver selvfølgelig å løfte oss alle sammen, men det hadde vært lettere dersom én av oss norske hadde klart det. Da er det lettere for andre å følge etter, sier Svendsen.

Torsdag kommer første mulighet til å reise seg.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært