Svendsen klar for olympisk omstart

Skiskytteren Emil Hegle Svendsen har stor tro på OL-snuoperasjonen han jobber med å utføre. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
Skiskytteren Emil Hegle Svendsen har stor tro på OL-snuoperasjonen han jobber med å utføre. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Emil Hegle Svendsen har lagt skuffelsene på sprinten og jaktstarten i OL bak seg. Foran torsdagens normaldistanse starter han med blanke ark.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

18.-plass på sprinten og 20.-plass på jaktstarten er Svendsens OL-fasit så langt. Det er langt unna der 32-åringen ønsker å være. Totalt sju bomskudd er det blitt på de to distansene. Der ligger hovedgrunnen til at han ikke har preget resultatlistene i større grad.

Svendsen har vært klar på at han har slitt med å finne godfølelsen på standplass på den forblåste olympiske skiskytterarenaen i Alpensia.

Hvorfor det har blitt sånn, er han imidlertid i villrede om.

– Jeg synes det er veldig vanskelig å sette fingeren på hva som har gått galt. Nå må jeg uansett bare gå på videre og ikke tenke på det som har vært. OL starter på nytt i morgen med blanke ark. Det er det jeg skal prøve å tenke, sier Svendsen når NTB møter ham i vindkastene utenfor utøverhotellet i Pyeongchang onsdag.

Omfattende snuoperasjon

Torsdag står 20-kilometeren på programmet. Det blir første mulighet til å gi seg selv en olympisk omstart.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå har vi evaluert litt og lagt opp en ny strategi videre. Planen er å glemme det som har vært. Vi dveler ikke noe mer med det. Det har vi ikke tid til, sier Svendsen.

– Hva mer ligger i den strategien enn å nullstille?

– Det er en ganske omfattende jobb å snu dette oppe i hodet og få troen igjen. Det handler om å tenke litt på det man har oppnådd før, og at det ikke har kommet av seg selv. Det kan jeg bygge videre på og prøve å få en god følelse på trening, sier Svendsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han har innfunnet seg med at det er lite å få gjort med forholdene i Pyeongchang.

– Det er krevende her, og det kommer det til å være resten av OL også. Det får vi ikke gjort noe med. Da gjelder det å være enda tøffere i hodet, og på standplass har jeg så langt ikke vært god nok. Samtidig vet jeg at jeg kan, sier trønderen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gode minner

Fra OL i Sotsji for fire år siden kom han hjem med gull fra fellesstarten og den blandede stafetten. I 2010 ble han olympisk mester på normaldistansen og i stafett, samt tok sølvet på sprinten. Det er gode minner å hente fram når det nå butter litt.

– Det er godt å hente opp minner fra Sotsji og Vancouver, der jeg mestret ting veldig bra. Sånne ting hjelper i en situasjon der du er langt nede, sier Svendsen.

I arbeidet med å snu den negative tankegangen har han blant annet fått hjelp av Olympiatoppens idrettspsykolog Britt Tajet Foxell.

– Jeg har jobbet litt med Britt i vinter. Hun er også her i OL. Det synes jeg har vært veldig bra. Man mister gjerne seg selv litt og troen litt. Da er hun veldig flink til å si rett ut hvem du egentlig er, og at det du har oppnådd ikke har kommet gratis. Det hjelper, smiler Svendsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen felles trøst

Han er ikke alene om å ha slitt i OL-innledningen. Så langt står også Norges andre mannlige skiskyttere uten medalje i Pyeongchang. 32-åringen ser ingen felles trøst i det.

– Det gjør det bare verre. Vi prøver selvfølgelig å løfte oss alle sammen, men det hadde vært lettere dersom én av oss norske hadde klart det. Da er det lettere for andre å følge etter, sier Svendsen.

Torsdag kommer første mulighet til å reise seg.