Shaun White gråt av glede for sitt tredje OL-gull

<p>Shaun White jubler underveis i halfpipekonkurransen i OL. Foto: Gregory Bull / AP / NTB scanpix</p>
Shaun White jubler underveis i halfpipekonkurransen i OL. Foto: Gregory Bull / AP / NTB scanpix

31 år gamle Shaun White leverte da det gjaldt som mest og sikret seg sitt tredje OL-gull i halfpipen onsdag. Det var USAs 100. gull i vinterlekenes historie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikaneren gikk opp i ledelsen etter sitt første forsøk, men det ble toppet da Ayumu Hirano fikk 95,25 i sitt annet forsøk. Den ledelsen beholdt japaneren helt til White skulle gjøre sitt tredje og siste forsøk. Med et spektakulært program vartet White opp med de høyeste hoppene, de lekreste saltoene og de mest kontrollerte rotasjonene.

Dommerne ga White 97,75 poeng på skalaen som går til 100. Det var god margin foran 19 år gamle Hirano, som ble dyttet ned på sølvplass. Australske Scotty James tok bronsen.

White vant halfpipekonkurransen i OL i 2006 og 2010. I Sotsji-OL for fire år siden ble det 4.-plass.

Skaden i høst

Da hans tredje gull var et faktum, gikk han ned på kne i målområdet.

– Jeg var så overveldet av glede. Jeg har vært gjennom så mye for å komme hit. Jeg hadde den syke skaden i New Zealand hvor jeg slo opp ansiktet mitt, sa White.

Skaden snowboardlegenden snakker om, skjedde i fjor høst. White måtte sys med hele 62 sting i ansiktet.

– Jeg gjorde faktisk det samme trikset jeg skadet meg på der. Så det var mange hindre å overkomme, og nå er alt verdt det, sa han.

100. gull

USA har tatt de fire første gullene som er delt ut i snowboard (slopestyle og halfpipe) i Pyeongchang, og dermed er landet oppe i 100 gull i olympiske vinterleker.

Norge er eneste andre nasjon som har oppnådd tresifret antall gull i vinterlekenes historie. Tora Berger vant Norges 100. gull i Vancouver for åtte år siden.

White er den første snowboarderen som har tatt tre OL-gull, og han er den første amerikanske mann som har tatt gull i tre forskjellige OL. Skøyteløperen Bonnie Blair gjorde det i 1988, 1992 og 1994.

31-åringen vant sin første store internasjonale konkurranse allerede i 2002 da Arctic Challenge ble arrangert i Hemsedal. Han har 13 X-Games-gull og sågar to gull på skateboardet i sommervarianten av X-Games.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært