Carlsen var ille ute, men reddet remis

Magnus Carlsen går mot turneringsseier i Fischer-sjakk. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Magnus Carlsen går mot turneringsseier i Fischer-sjakk. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Hikaru Nakamura hadde Magnus Carlsen på gaffelen i tirsdagens tredje parti i det uoffisielle verdensmesterskapet i Fischer-sjakk, men Carlsen fikset remis.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Én seier og én remis var beholdningen for Magnus Carlsen etter avslutningsdagens to første partier, men i det tredje partiet var han til tider ille ute.

Nakamura, med hvite brikker, hadde vunnet stilling i store deler av tirsdagens tredje parti, men Carlsen reddet seg mesterlig inn og unngikk tap i det som utviklet seg til å bli et maratonparti i lynsjakk.

Til slutt stoppet Carlsen klokken og krevde remis etter å ha gått 50 trekk fram og tilbake og forsvart seg.

– Til slutt krevde Magnus remis. Da hadde han gått 50 trekk fram og tilbake og forsvart seg, sa turneringsdommer Hans Olav Lahlum til NRK etter partiet.

Det betyr at Carlsen nå har 11 poeng og kun er halvannet poeng unna turneringsseier. Nakamura har åtte poeng.

Carlsen fikk en meget god start på avslutningsdagen da han slo Nakamura med hvite brikker. Det ble etterfulgt av remis med svarte brikker, noe som ga Carlsen 10,5 poeng mot Nakamuras 7,5. Førstemann til 12,5 poeng vinner turneringen.

– Jeg får ikke så mye tid til å tenke, og da går det bedre, sa Carlsen i en kort kommentar til NRK etter å ha spilt remis.

Etter å ha spilt hurtigsjakk fram til tirsdag, er turneringen nå gått over i lynsjakk.

Vant første

Carlsen tapte med hvite brikker i det siste partiet mandag da han glemte tiden, men gjorde kort prosess mot Nakamura i det første partiet under avslutningsdagen tirsdag. Det gjorde at stillingen var 10-7 etter tirsdagens første parti.

Nordmannen satte sin amerikanske motstander under press umiddelbart, og forholdsvis tidlig ut i partiet så ikke Nakamura noen annen utvei enn å gi opp tirsdagens første parti.

I såkalt Fischer Random, eller Fischer-sjakk, er ikke brikkene stilt opp i henhold til reglene fra starten, men derimot med stor grad av tilfeldighet. Legenden Bobby Fischer introduserte spillemåten.

Les også: Klæbo tar det han får i stafetten

Tidligere mester

Kampen startet fredag. Duellen er en del av Dag Alvengs utstilling «Tid som står stille» på Henie Onstad Kunstsenter utenfor Oslo.

Nakamura vant et uoffisielt verdensmesterskap i Fischer-sjakk da han slo Levon Aronian i 2009. Carlsen er for sin del verdensmester i klassisk sjakk.

Fram til og med mandag spilte Carlsen og Nakamura to hurtigsjakkpartier per dag, der spillerne fikk 45 minutter på de første 40 trekkene. Deretter fikk hver spiller 15 minutter tillegg.

Arrangementet avsluttes tirsdag med maksimalt åtte lynsjakkpartier.

Les også: Gullguttens mamma: – Hadde sikkert like høy puls som Johannes

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært