Gulljenta Lundby med klar beskjed til IOC

Maren Lundby etter at hun vant under hoppkonkurransen i Alpensia Ski Jumping Centre under vinter-OL i Pyeongchang. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.
Maren Lundby etter at hun vant under hoppkonkurransen i Alpensia Ski Jumping Centre under vinter-OL i Pyeongchang. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.

Maren Lundby (23) håper en gang å kunne vinne OL-gull i stor bakke og mixed også. Det får hun ikke lov til denne gangen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag klinket jenta fra Bøverbru i Toten til med OL-gull i normalbakken i Pyeongchang. I Pyeongchang får hun ikke lov til det. Ikke får hun hoppe mixedkonkurranse heller slik som i VM.

– Er det din beskjed til IOC? At du vil ha flere OL-sjanser?

– Ja, det er min beskjed til IOC.

– Hvilke mål kan du sette deg nå?

– Nei, hvordan skal jeg toppe det her da? Jeg må ta neste OL og da. Med storbakke og mixed, sa 23-åringen under den internasjonale pressekonferansen.

Hun var krystallklar på at også jenter fortjente å få sjansen i den store bakken. Hun var også inne på tanken om at jentene en gang i framtida kunne hoppe mot gutta.

Suveren

Lundby var like suveren på pressekonferansen som i bakken tidligere på kvelden. Mens både sølvvinner Katharina Althaus og bronsevinner Sara Takanashi måtte ha hjelp av tolker, turnerte Norges ferskeste OL-vinner elegant spørsmål også på et meget stødig engelsk.

Det var nesten som hun hadde verre for å finne alle de riktige ordene på norsk.

– Jeg vet ikke helt om det har sunket inn ennå, sa hun, og det kan vi forstå.

Mens hun ikke taklet presset da hun ledet i VM i Lahti sist vinter, gjorde hun det helt overlegent i Sør-Korea.

Og det etter mye drama i forkant. Ikke bare falt hun og slo hofta under trening søndag. Rett før prøveomgangen på selve dagen ble det oppdaget en materialtretthet i den ene skoen også som ble rettet opp av servicefolk til alvoret startet.

(Saken fortsetter under)

Lundby vant med et hopp på 110 meter. Foto: AFP
Lundby vant med et hopp på 110 meter. Foto: AFP

– Hva betyr det at du innfrir, at du klarer å ta de målene du har satt deg? Hvilke egenskaper er det du har?

– Jeg vet ikke. I fjor så greide jeg ikke å takle presset. Det trikset jeg har kjørt her har vært å gjøre det samme som på trening. Det er egentlig bare to vanlige hopp, og det er bare alt rundt og alle omstendighetene som kan påvirke deg i en aller annen retning.

Lærenem

Det er ikke første gangen at det har vært drama rundt Lundby.

– Jeg var her i fjor også, og da knakk skiene mine rett før VM. Og i VM i fjor var det også surr med sko. I år taklet jeg det bedre enn i fjor, og kanskje jeg lærer jeg også.

– Du var ikke nærheten av å bli satt ut av hofta og skoen og alt som skjedde?

– Nei, jeg synes at vi har klart å vinkle alt til noe positivt. Jeg fikk en melding i går om at Krüger (Simen Hegstad Krüger) trynet, og tenkte jeg at det sikkert var gulloppskriften. Da tenkte jeg at det sikkert var bra, sa Lundby og siktet til historien om at gullvinner Krüger startet med fall og stavbrekk på 15 kilometer skiathlon i langrenn.

Lundby hadde startnummer 1 allerede som 14-åring i VM i Liberec for ni år siden. Samme år kom hun med på landslaget.

Hun bestemte seg tidlig for å bli hopper, og det store, langsiktige målet var det aldri noen tvil om.

– Det er ganske mange år siden at jeg tenkte at jeg skulle bli olympisk mester. Det er det største du kan gjøre, og da jeg bestemte meg for å satse på skihopping, så var det det som jeg ville, men jeg hadde ikke trodd at jeg skulle klare det, sa Lundby.

Så var det akkurat det hun gjorde.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært