CNN: Nord-Koreas OL-utøvere overvåkes og får ikke gå på do alene

<p>Nord-Koreas heiagjeng og OL-utøvere blir overvåket hvert eneste minutt under mesterskapet, ifølge det amerikanske nyhetsbyrået Ap.</p>
Nord-Koreas heiagjeng og OL-utøvere blir overvåket hvert eneste minutt under mesterskapet, ifølge det amerikanske nyhetsbyrået Ap. Foto: Ed Jones / AFP

Under OL i Pyeongchang er Nord-Koreas heiagjeng til stede med 229 kvinner, men bare 22 utøvere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nærmere 500 personer fra Nord-Korea inntok OL-byen Pyeongchang forrige uke. I reisefølget inngikk Kim Yo-jong, søsteren til Nord-Koreas leder, en stor heiagjeng, 22 utøvere og journalister.

Til nyhetsbyrået CNN sier en nordkoreansk avhopper, som tidligere jobbet som politimann, at utøverne lever under etter et strengt regime under mesterskapet. Avhopperen, som fortsatt har familie i hjemlandet og derfor ikke ønsker å stå frem med navn, forteller at utøverne vil være under overvåking døgnet rundt og ikke en gang får gå på toalettet alene.

Det blir også registrert hvem som snakker med hverandre.

Kim Yo Jong, søsteren til lederen av Nord-Korea, i samtaler med Sør-Koreas president Moon Jae-in under åpningsseremonien i OL.
Kim Yo Jong, søsteren til lederen av Nord-Korea, i samtaler med Sør-Koreas president Moon Jae-in under åpningsseremonien i OL.

Potensielle avhoppere

Han Seo-Hee, som flyktet fra Nord-Korea i 2006, forteller at de under hennes tid i Nord-Koreas myteomspunnede heiagjeng, var under konstant overvåkning.

Alle i det nordkoreanske reisefølget blir ifølge CNN oppfordret til å holde utkikk etter mistenkelig oppførsel og potensielle avhoppere.

– Ikke bare lederne, men også utøverne blir straffet om de ikke rapporterer inn mistanker om avhopp, sier Seo-Hee til nyhetskanalen.

Les også: «Idiotiske» økter bak Holunds OL-eventyr

229 kvinner

Også under OL i Pyeongchang er Nord-Koreas heiagjeng til stede med 229 kvinner. Kvinnene har allerede fått mye oppmerksomhet for sine koordinerte heiarop og taktfaste klapp.

Ifølge Business Insider blir kvinnene valgt ut for deres naturlige skjønnhet og patriotisme.

Når de ikke er på stadion for å heie frem sine egne utøvere, må de oppholde seg på båten Mangyongbong-92, som ligger til kai i den sørkoreanske byen Donghae.

Den nordkoreanske båten Mangyongbong-92 huser blant annet 230 kvinner som er en del av nasjonens heiagjeng. Foto: Pool / Reuters
Den nordkoreanske båten Mangyongbong-92 huser blant annet 230 kvinner som er en del av nasjonens heiagjeng. Foto: Pool / Reuters

Les også: Vinden herjer i Pyeongchang: – Dette kan skape store problemer

– Adskilt fra de andre

Sør-Koreanske myndigheter har tidligere opplyst at de vil ha streng sikkerhet rundt den nordkoreanske delegasjonen, ifølge The Telegraph.

Lee Chul-Sung, som er sikkerhetsansvarlig under OL, sier de har en egen gruppe som følger nordkoreanerne som bor på et eget hotell.

– Jeg vil ikke gå så langt som å si at utøverne er isolert, men de er adskilt fra de andre. Vi har ekstra sikkerhet rundt dem, sier Lee.

Les også: Halfvarsson stiller på OL-sprinten

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært