Meny

«Idiotiske» økter bak Holunds OL-eventyr

Hans Christer Holund opplevde karrierens største dag i Pyeongchang søndag. Foto: Morry Gash / AP
Hans Christer Holund kaller enkelte av treningsøktene han gjorde før OL «idiotiske». I karrierens første olympiske start fikk han betalt i form av medalje.

Nittedal-gutten klarte ikke å holde tårene tilbake etter at han hadde tatt bronse på søndagens OL-tremil bak lagkameratene Simen Hegstad Krüger og Martin Johnsrud Sundby. Medaljen var hans første internasjonale på seniornivå.

For noen år siden var det lite som tydet på at Holund skulle stå på seierspallen i Pyeongchang. Etter å ha vært et av Norges fremste juniorer, med VM-gull i 2008 som klimaks, buttet det meste for talentet. Kroppen responderte ikke på trening og nærmest tvang ham til å gi opp karrieren.

– Jeg hadde mer eller mindre lagt opp. Først startet jeg i jobb som vaktmester i Jernbaneverket i et lite år. Deretter begynte jeg å studere og jobbet samtidig i sportsbutikk. Sånn holdt jeg på i nesten tre år, sier Nittedal-gutten til NTB.

Da hadde han ingen tanker om at det kunne være mulig å klatre opp på en olympisk pall i framtida.

– Det hadde bare blitt fantasi dersom jeg hadde begynt å tenke på det den gangen. Da var jeg så langt unna en OL-medalje som det var mulig å være. Jeg er heller ikke overtroisk. Men etter hvert som jeg tok stegene, så begynte jeg å få troen på det, sier 28-åringen.

Aktuelt: Vinden herjer i Pyeongchang: – Dette kan skape store problemer

Lyn ble redningen

Etter det tre år lange avbrekket har Nittedal-gutten jobbet systematisk og møysommelig for å bygge seg opp igjen.

– I det første Skandinavisk Cup-rennet jeg gikk etter pausen, ble jeg vel nummer 120 eller 130. Da var det jeg og fatter’n som reiste. Fatter’n smurte skiene mine, og jeg gikk. Samme år ble jeg vel som best nummer 49 under NM på Voss. Det var liksom høydepunktet, forteller Holund.

De opplevelsene ble en vekker.

– Da skjønte jeg at ved å trene for meg selv, og ikke ha noen å trene med, ville jeg ikke utvikle meg. I Nittedal var det ingen som satset som senior. Jeg hadde en veldig fin tid der som junior, men kom ikke videre, sier Holund.

Veien gikk til Oslo-klubben Lyn, der han fikk Hans Kristian Stadheim som trener og Simen Hegstad Krüger som lagkamerat.

– At jeg kom meg inn i et treningsmiljø, tror jeg bidro til at jeg kom på rett kjør igjen, sier Holund.

Aktuelt: Halfvarsson stiller på OL-sprinten

Går egne veier

I Lyn-miljøet ble han også introdusert for treningsmetoder han hevder langt fra alle bifaller.

– Vi trener litt utradisjonelt. Den A4-modellen som de tradisjonelle trenerne følger, har ikke vi fulgt. Vi gjør mye ting som ekspertene mener er helt idiotisk, men som faktisk fungerer.

– Hva handler det om?

– For en uke siden hadde jeg for eksempel en langtur på tre og en halv time, der jeg gikk uten frokost på morgenen. Jeg gikk meg helt tom. Det høres jo helt idiotisk ut å bryte ned kroppen sånn, men av en eller annen grunn responderer jeg veldig bra ved å gjøre det en gang iblant. Jeg får en boost cirka en uke etter, sier Holund.

Han er ikke alene om å ty ril den slags trening.

– Det var moro å høre at (Alexander) Kristoff gjorde det samme før sykkel-VM. Det er sånne ting i treningslæren som høres helt idiotisk, fordi du bryter ned kroppen. Men trener du det samme hele tiden, vil du aldri få den skikkelige formtoppen der du føler at alt stemmer. Du handler mest om å bryte ut av det faste mønsteret, og det tror jeg ikke det er mange som gjør, sier 28-åringen.

Aktuelt: Schmid ut av isolasjon - mot OL-start

Northug-parallell

Han avviser blankt at det er i overkant dristig å gå litt utenfor allfarvei kort tid før sesongens store høydepunkt.

– For meg er det ingen risiko. Enten hadde jeg blitt nummer sju eller åtte, sånn som jeg alltid blir, eller så får jeg plutselig en boost og går til olympisk medalje. Du må tørre å trene med litt risiko hvis du skal bli skikkelig god, sier Holund – og trekker paralleller til en langt mer merittert lagkamerat.

– Petter Northug er jo et eksempel på det. Han har ofte gått ræva dårlig en måned før, og så kommer han til OL og er outstanding.

Søndag var det Holund som var outstanding. Nittedal-gutten mener han hadde hatt krefter til å følge rykket til gullvinner Krüger dersom han hadde vært litt mer våken da rykket kom. Bronsemedaljen var han uansett sjeleglad for.

Fredag kommer neste medaljesjanse i Pyeongchang. 15-kilometeren i fri teknikk er distansen Holund har trent mest målrettet for det siste året.

Dermed skulle konkurrentene være advart.

Aktuelt: Brandsdal støtter Klæbos gullresept

Populært