Carlsen etter tap med hvite brikker: – Gjorde utvilsomt noen dårlige vurderinger

Magnus Carlsen tapte med hvite brikker i søndagens første parti mot Hikaru Nakamura i det uoffisielle verdensmesterskapet i Fischer Random-sjakk. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Magnus Carlsen tapte med hvite brikker i søndagens første parti mot Hikaru Nakamura i det uoffisielle verdensmesterskapet i Fischer Random-sjakk. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Magnus Carlsen måtte gi tapt i det femte partiet mot Hikaru Nakamura i det uoffisielle verdensmesterskapet i Fischer Random-sjakk. Det står 5-5 sammenlagt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmannen spilte med hvite brikker da han gikk på sitt første tap i turneringen. Carlsen prøvde lenge å se etter vei tilbake, men innså til slutt at han hadde en tapt stilling og ga opp.

– Han (Nakamura) hadde noen ressurser jeg ikke hadde sett. Jeg brukte lang tid, men fant ingenting. Deretter begynte jeg å spille på remis fordi jeg hadde dårlig tid. Jeg greide aldri å komme meg over humpen, sa Carlsen til NRK.

– Jeg gjorde utvilsomt en del dårlige vurderinger, la han til.

Sjakkverdensmesteren var spesielt irritert over sitt 40. trekk.

– Jeg visste ikke hvor mange trekk jeg hadde igjen på det tidspunktet, så jeg valgte å gjøre en impulsiv beslutning. Hadde jeg visst at det var det 40. trekket, hadde jeg i hvert fall utsatt beslutningen litt. Jeg tror ikke jeg hadde reddet meg inn uansett. Stillingen var for dårlig, sa Carlsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter tre strake remis vant Carlsen det fjerde partiet lørdag. Dagen etter fikk Nakamura sin revansje og utlignet til 5-5 sammenlagt. Neste parti spilles senere søndag.

I såkalt Fischer Random, eller Fischer-sjakk, er ikke brikkene stilt opp i henhold til reglene fra starten, men derimot med stor grad av tilfeldighet. Legenden Bobby Fischer introduserte spillemåten.

Kampen startet fredag og varer fram til tirsdag. Duellen er en del av Dag Alvengs utstilling «Tid som står stille» på Henie Onstad Kunstsenter utenfor Oslo.

Nakamura vant et uoffisielt verdensmesterskap i Fischer-sjakk da han slo Levon Aronian i 2009. Carlsen er for sin del verdensmester i klassisk sjakk.

Fram til og med mandag spiller Carlsen og Nakamura to hurtigsjakkpartier per dag, der spillerne får 45 minutter på de første 40 trekkene. Deretter får hver spiller 15 minutter tillegg.

Arrangementet avsluttes tirsdag med åtte lynsjakkpartier.