Bjørgen med OL-sølv da Kalla slo til med favorittseier

Charlotte Kalla vant suverent OL-gullet i skiathlon lørdag.
Charlotte Kalla vant suverent OL-gullet i skiathlon lørdag. Foto: Anders Wiklund/tt / NTB scanpix

Marit Bjørgen tok sølvet i skiathlon i OL. Hun klarte ikke å nekte den svenske favoritten Charlotte Kalla seieren i mesterskapets første medaljeøvelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kalla gjorde det avgjørende støtet tidlig på sisterunden. Hun rykket fra rivalene i bakken og så seg aldri tilbake. Bjørgen kjempet hardt, men måtte gi tapt og ble slått med 7,8 sekunder.

Trønderveteranen var ikke i den beste posisjonen da Kalla stakk.

– Jeg visste at Charlotte kom til å stikke i det området. Det ble litt mye rot når vi er mange, og fikk ikke ryggen hennes. Da er hun for sterk, sier Bjørgen til TVNorge.

Hun var tydelig fornøyd med sølvet.

– Jeg er fornøyd med åpningen og håper formen bare blir bedre og bedre utover, sier sølvvinneren.

Sølvet er Bjørgens ellevte OL-medalje.

Les også: Weng etter åpningsmiss: – Kan ikke grave meg ned

Kan bli historisk

Sølvet er Bjørgens ellevte OL-medalje. Trønderen har fortsatt muligheten til å tangere Ole Einar Bjørndalen som tidenes vinterolympier. Bjørgen har seks gull mot skiskytterveteranens åtte. Sistnevnte har totalt 13 OL-medaljer.

Lørdagens bronsemedalje gikk til finske Krista Pärmäkoski. Hun ble slått med 10,1 sekunder.

Kalla var utpekt som storfavoritt før rennet. Svensken har i likhet med Bjørgen finpusset formen til OL ved å trene i høyden. Begge to sto over Tour de Ski og har kun gått én verdenscupkonkurranse så langt i 2018.

På klassiskdelen gikk Kalla offensivt ut. Hun la seg i tetposisjon og holdt trykket oppe, mens Bjørgen lå litt bakpå under førsterunden. Tidlig på den neste runden hadde derimot Bjørgen tettet luken.

Les også: Dette har Johaug, Bjørgen og Northug til felles

Marit Bjørgen ga Charlotte Kalla en klem etter målgang Foto: NTB scanpix
Marit Bjørgen ga Charlotte Kalla en klem etter målgang Foto: NTB scanpix

Gode ski

Det var tydelig at de norske løperne hadde gode ski. Mellom fem og seks kilometer gled Bjørgen i hockeystilling fra og fikk mange meter til Kalla. Like etter var hun hentet inn igjen, men det viste at gliden var bra.

Bjørgen var først inne på stadion til skibytte etter 7,5 kilometer, men det var Heidi Weng som var raskest med å gå over til skøyteski. Ut fra stadion hadde hun Ingvild Flugstad Østberg og Bjørgen like bak seg, mens Kalla var nummer fire.

Dette var uansett Kallas store dag. Ingen klarte å henge med da svensken rykket tidlig på sisterunden. Det var hennes første individuelle OL-gull siden hun vant 10-kilometeren i fri teknikk under 2010-lekene i Vancouver. Totalt har hun nå tre olympiske gull å vise til.

– Det var litt som jeg hadde håpet på. Jeg hadde en bra klassiskdel, og jeg kjente jeg hadde krefter til en fartsøkning, sa Kalla til Eurosport.

Tempoet var for øvrig ikke all verden i OLs åpningsrenn. Det var lenge et lureløp, og det svekket ikke akkurat Kallas seierssjanser.

Les også: Svensk skiekspert: – Å kreve så mye av Klæbo er ondsinnet

Sølvvinner Marit Bjørgen sammen med nybakt OL-mester Charlotte Kalle og bronsevinner Krista Pärmäkoski etter lørdagens skiathlon. Foto: Anders Wiklund/tt / NTB scanpix
Sølvvinner Marit Bjørgen sammen med nybakt OL-mester Charlotte Kalle og bronsevinner Krista Pärmäkoski etter lørdagens skiathlon. Foto: Anders Wiklund/tt / NTB scanpix

Skuffet OL-debutant

Bjørgen leverte, men bak veteranen skuffet de øvrige norske litt. Weng var i mål på niendeplass, mens Østberg ble nummer elleve. OL-debutant Ragnhild Haga endte helt nede på 15.-plass.

– Jeg hadde håpet på et bedre løp. Kjedelig med sesongens dårligste renn her. Jeg gjorde mitt beste, og jeg må ta det som det er. Vi gleder oss over Marit. Hun reddet dagen for oss, sa Haga til Eurosport.

Langrennsjentene skal ut i OL-løypene igjen tirsdag. Da står sprint i klassisk stil på programmet. Der stiller Maiken Caspersen Falla til start som tittelforsvarer.

Går ikke sprinten

Bjørgen står over tirsdagens klassiske sprintrenn i Pyeongchang-OL. 37-åringen tok valget for lenge siden.

– Det er et valg jeg har tatt for lenge siden. Jeg føler ikke det er der jeg har noen medaljesjanse, så derfor har jeg tatt det valget, sa Bjørgen til Eurosport.

Trønderen har kun gått to sprintrenn i verdenscupen denne sesongen. En 18.-plass er hennes beste resultat. Det er derfor ingen overraskelse at Bjørgen dropper OL-sprinten, der Maiken Caspersen Falla stiller som tittelforsvarer.

– Nå ser jeg fram til torsdag og 10-kilometeren, avsluttet Bjørgen overfor Eurosport.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært