Klæbo tror ikke på norsk hjelp

Se video fra pressemøtet her

Skal det bli OL-gull på første forsøk for Johannes Høsflot Klæbo (21) må han gjøre jobben selv. Det vet han utmerket godt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klæbo er en avslutter. De tre øvrige norske på skiathlonlaget er kapasitetsløpere. Da snakker vi om Martin Johnsrud Sundby, Simen Hegstad Krüger og Hans Christer Holund.

Den unge trønderen kjennetegnes foreløpig først og fremst som en avslutter, og situasjonen foran søndagens skiathlon er ikke ulik slik situasjonen har vært mange ganger i mesterskap med Petter Northug som norsk spydspiss og favoritt.

Der de tre andre norske og storparten av utlendingene drømmer om størst mulig fart underveis, håper Klæbo på en annen utvikling på løpet. Han erkjenner at stor fart underveis ikke er noe drømmescenario.

– Nei, det er jo egentlig ikke det. Jeg må bare bite meg fast så godt det lar seg gjøre. Det er et vanlig skirenn, sa Klæbo i gymsalen der den norske pressekonferansen foregikk fredag.

Brutalt

21-åringen står med ni verdenscupseirer denne sesongen, og han er på alles lepper før det smeller i gang i Pyeongchang.

Klæbo frykter høyt tempo fra start.

– Jeg frykter det kommer til å bli gått steinhardt, og det er ikke det som passer meg best. Min oppgave blir å prøve å henge på, sier Klæbo.

– Jeg tenker at søndagen blir brutal. Dagene i forkant har vært fine. Det er liten tvil om at det smeller på søndag, og da gjelder det bare å bite seg fast så lenge man kan.

Klæbo er fullt klar over at det er ulike interesser i det norske laget. Landslagssjef Tor Arne Hetland har gitt fri tøyler til alle fire.

– Det er ingen tvil om at vi har litt forskjellige planer. Det er slik det er. Det handler om hvilke egenskaper man har. Jeg er sprintertypen og må være med så lenge som mulig, og så blir det kanskje de tre andre sin jobb å dra til hvis de har plan om det.

Hetland har imidlertid en klar beskjed til nordmennene.

– En klar stallordre er at en nordmann skal ikke taue opp et helt felt til en enslig nordmann i tet. Da skal han i hvert fall vinne, fastslår Hetland.

Klæbo vant sesongens eneste internasjonale tremil i Lillehammer før jul. OL-tremila blir bare hans andre karrieren.

Yngste?

– Kan bli den yngste gullvinneren i langrenn noensinne?

– Det har jeg ikke tenkt mye. Dette blir min andre 30-kilometeren. Jeg hadde en bra dag i Lillehammer, og skal jeg henge med her så må jeg også ha en bra dag søndag. Jeg frykter at det blir gått steinhardt, og det er kanskje ikke det som passer meg best. Et gull hadde gjort seg, men det er mer som skal enn bare å komme hit og hente seg et gull. De tre som står her kan fort stå over meg på resultatlisten.

Klæbo sier at han prøver å ikke gjøre det til noe større enn det. Det handler at det handler om å komme først til mål, og det er det løperne blir målt på.

– Jeg tror bare at jeg gjøre det samme som foran alle verdensrennene. Jeg skal følge de samme rutinene og være like disiplinert. Det gjelder å senke skuldrene. Hvis man begynner med hokus pokus, så kan det gå feil vei.

Lagkamerat Hans Christer Holund oppsummerte det hele presist.

– Vi har store favoritter på laget, og så har vi to outsidere. Om det er Johannes eller Martin som vinner for Norge spiller ingen rolle. Alle vet at om man skal ta Klæbo på oppløpet, så må han være bra sliten, og det tror jeg utlendingene er klare over også. Det er ikke gitt at vi trenger å gjøre noen ting. Det er heller andre som må sette farten, sa Holund.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært