Hoppsjef Bråthen: – Det er en drømmesituasjon

<p>Clas Brede Bråthen er optimistisk foran det første OL-rennet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix</p>
Clas Brede Bråthen er optimistisk foran det første OL-rennet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Hoppsjef Clas Brede Bråthen nyter i fulle drag de rekordhøye forventningene som omgir hopperne foran OL-rennene i Pyeongchang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire av de fem norske mannlige hopperne i OL-troppen har vunnet verdenscuprenn denne sesongen. OL-generalprøvene i tyske Willingen sist helg endte med at Daniel-André Tande vant lørdagsrennet, mens Johann Forfang sto på toppen av seierspallen søndag.

Tande ble i tillegg verdensmester i skiflyging i januar.

Til OL kommer i tillegg Norge med verdens beste kvinnelige skihopper. Maren Lundby har radet opp seirer inn mot vinterlekene i Sør-Korea og leder verdenscupen sammenlagt helt suverent. Det skaper naturligvis forventninger foran vinterens store høydepunkt.

– Det presset er noe vi er veldig glade for å ha på oss. Forventningene fra omverdenen er på et nivå jeg aldri har opplevd før. Dette er noe vi har misunt langrennsløpere, alpinister og skiskyttere i mange år, sier hoppsjef Clas-Brede Bråthen til NTB.

– Nå har vi kommet dit at vi opplever at folk hjemme forventer at vi bare skal reise til Sør-Korea og hente en bunke med medaljer. Vi vet at det definitivt ikke er så enkelt, men det at folk har så stor tro på oss er veldig, veldig bra, tilføyer han.

Drøm

– Hvordan merker dere forventningene fra omverdenen?

– Vi får direkte tilbakemeldinger hele tiden. Folk er engasjerte og bryr seg. I tillegg leser vi selvfølgelig i mediene om at Maren Lundby er den største gullkandidaten Norge har. Fra mitt ståsted er det en drømmesituasjon, sier Bråthen.

– Så er spørsmålet om vi klarer å forvalte og håndtere den drømmesituasjonen. Vi mener vi har oppskriften på det, tilføyer han.

– Hva handler den om?

– Den handler om at vi er en gjeng som opptrer på samme måte uavhengig av om det er treningssamling på sommeren eller OL på vintertid. Vi driver med det samme og prøver å være de enkle sjelene vi egentlig er, smiler hoppsjefen – og legger til:

– De forstyrrelsene man opplever i et stort mesterskap må gjøres så små som mulig.

Rørende

– Er det like enkelt gjort som sagt?

– Nei, det er det ikke, men siden vi er en veldig sammensveiset gjeng, sitter vi mest og surrer for oss selv. Da blir vi ikke så veldig forstyrret, ler Bråthen.

Den nyere hopphistorien inneholder ikke flust med norske medaljer. Gullet i storbakken har ikke Norge tatt siden Toralf Engan ble olympisk mester i 1964. Siden den gang er det blitt 12 norske medaljer i alt.

Vinterens resultater gir grunn til å tro på at det antallet blir pyntet ytterligere på.

– For oss som har jobbet med denne idretten hele livet, er det nærmest litt rørende å oppleve forventningene, oppmerksomheten og engasjementet som er rundt oss nå. Det har vært betydelig mye tyngre tider tidligere, fastslår hoppsjef Bråthen.

Han innser selvsagt at presset også medfører en viss fallhøyde.

– Vi er selvfølgelig fullstendig klar over at sjansen for å skuffe folk er der, den lista er ikke så veldig høy lenger.

To gull

– Hva skal til for at dere reiser fornøyde herfra?

– Vi har sagt to gull tidligere, så vi kan begynne å vakle på det når vi nå står her. Inn mot mesterskapet er det heller ikke mye som tyder på at vi bør det, men samtidig vet vi som har drevet med denne idretten i mange år, at marginene er små. Det er kort vei mellom suksess og fiasko, sier Bråthen.

Lørdag står de første medaljene på spill i hoppanlegget i Alpensia. Da står normalbakkerennet på programmet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært