OL-krise for Jacobsen: – Det ser mørkt ut

VRAKET: Astrid Uhrenholdt Jacobsen er vraket til åpningsøvelsen i OL.
VRAKET: Astrid Uhrenholdt Jacobsen er vraket til åpningsøvelsen i OL. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Ragnhild Haga ble valgt foran Astrid Uhrenholdt Jacobsen på skiathlon på langrennskvinnenes åpningsøvelse i OL.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det betyr at Astrid Uhrenholdt Jacobsen ikke får gå lørdagens distanse. Hun har slitt med sykdom og reiste noe senere til OL-byen enn lagvenninnene.

Jacobsen har vært i trening de siste dagene, men hun var ikke i godt nok slag til å få gå åpningsøvelsen.

– Vi vurderte det helt inntil i går kveld. Vi har ståltro på Astrid, men når jenta ikke føler seg hundre prosent kapabel, lar det seg ikke gjøre å gå en så tøff distanse. Det er helsemessige årsaker til at Astrid ikke går. Den avgjørelsen var vi enige om, sa trener Sjur Ole Svarstad da han presenterte skiathlon-laget på en pressekonferanse i OL-byen Pyeongchang torsdag morgen.

Les også: Bjørgen: – Kan stå for alt vi gjør

– Ser mørkt ut

Eurosports langrennsekspert Thomas Northug synes det er leit at Jacobsen får en vanskelig start på OL.

– Det er så klart veldig kjedelig for Astrid, som bruker å levere når det er viktige skirenn. OL i Sotsji var veldig kjipt for henne sist. Nå ser det litt mørkt ut her også, dessverre, sier Northug til Dagbladet.

Han tror Jacobsen fort kan ende opp med å ikke gå noen renn før OLs siste dag, da kvinnene skal gå den avsluttende tremila.

– Det høres sannsynlig ut, og det er kanskje like greit om hun har slitt med sykdom såpass lenge. Da trenger man som regel tid. Da er det nok ikke så dumt å vente til tremila, mener Northug.

Les også: Spår norsk gulljubel på 11 av 12 langrennsdistanser

Ragnhild Haga (f.v.), Ingvild Flugstad Østberg, Heidi Weng og Marit Bjørgen utgjør Norges lag på åpningsdistansen skiathlon i OL lørdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Ragnhild Haga (f.v.), Ingvild Flugstad Østberg, Heidi Weng og Marit Bjørgen utgjør Norges lag på åpningsdistansen skiathlon i OL lørdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Haga klar

Marit Bjørgen, regjerende olympisk mester i skiathlon, Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg var udiskutable navn da laguttaket på skiathlon ble presentert.

OL-debutant Ragnhild Haga tok den siste plassen etter en vinter med mange sterke resultater.

Hun endte på 3.-plass på den eneste skiathlondistansen som er gått i verdenscupen denne sesongen. Det skjedde på Lillehammer 3. desember, i et løp der svenske Charlotte Kalla vant suverent. Weng ble nummer to og Bjørgen nummer fire.

Haga har også to andreplasser og ytterligere en tredjeplass fra verdenscuprenn denne sesongen. Dessuten ble hun nummer tre sammenlagt i Ruka-trippelen, og samme plassering tok hun på både 10 kilometer og skiathlon i NM på Gåsbu.

Plassen på lørdagens lag var likevel ikke selvsagt.

SKAL GÅ: Marit Bjørgen før starten på 15 km skiathlon. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SKAL GÅ: Marit Bjørgen før starten på 15 km skiathlon. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det var et krevende uttak når man bare har fire plasser til disposisjon. Fem jenter har prestert veldig bra på distanse i vinter. Det er ikke enkelt å skulle velge. Astrid har hatt litt sykdom den siste uka, og det gjør at disse fire går, sa trener Svarstad.

Les også: Cramer: – IOC gjør alt for å motarbeide oss

Tittelholder Bjørgen

I Sotsji-OL for fire år siden tok Bjørgen gull foran Kalla og Weng på fellesstarten med skibytte. Therese Johaug, som i år er dopingutestengt, ble nummer fire den gangen.

Landslagstrener Svarstad tror lørdagens renn blir av det tøffe slaget.

– Løypa er tøff. Vi har en jobb å gjøre med hensyn til hvordan vi skal legge opp løpet. Det er en jobbeløype der klinten blir skilt hva hveten, sa han.

Skiathlon går ut på at utøverne går halve løpet i klassisk stil, før de bytter ski og avslutter løpet i fristil. Kvinnene går 2 x 7,5 kilometer.

Personvernpolicy