– De må kunne skille mellom jamsides landing og nedslag

Christian Meyer er kritisk til dommerne. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Christian Meyer er kritisk til dommerne. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dommerfeil kostet Maren Lundby sju strake seirer i verdenscupen. OL-håpet ble bortdømt i OL-generalprøven.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Reaksjonene var sterke i sosiale medier etter at Lundby bare fikk tre ganger 18,5 som tellende stilkarakterer etter svevet i 2. omgang i Ljubno søndag, mens rennvinner Daniela Iraschko-Stolz fikk 18, 18 og 18,5 for en meget svak landing helt uten tegn til å sette nedslag.

– Et ran. Dommerne må kunne skille mellom jamsides landing og når en hopper setter nedslag, sier landslagssjef Christian Meyer til NTB.

– Rett skal være rett

Han ser at Lundby kunne få trekk for armføringen, men ristet på hodet av forskjellsbehandlingen fra dommerne.

– Vi er kjempefornøyd med helga totalt sett, men rett skal være rett. Og denne gangen ble det ikke rett. Vi ser framover, og håper det ikke gjentar seg, sier Meyer.

Søndagens renn i Ljubno var generalprøven til vinter-OL i Pyeongchang. I Sør-Korea er Lundby et av Norges aller fremste gullkort.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Irritert OL-håp

Kolbukameratene-hopperen var frustrert over dommerne i Slovenia.

– Jeg er i utgangspunktet fan av stildømming, rett og slett fordi det stort sett burde gagne meg, fordi jeg er god til å sette nedslag på lange lengder. Men det blir ikke riktig når det blir som i Ljubno, sier verdenscupleder Lundby til NTB.

Hun hadde vunnet seks strake renn i verdenscupen. Det har ingen norsk skihopper klart tidligere. Hun var 1,8 poeng unna sju strake triumfer.

– Kanskje en ny løsning med dommere nærmere sletta hadde vært en fin ting, ja? Eventuelt at dommerne fikk se hoppet og landingen i reprise, sier Lundby.

– Bare trist

Flere har tatt til orde for at dommertårnet flyttes nærmere landingsområdet, slik at det blir lettere å se om en hopper faktisk setter nedslag eller lander jamsides.

Hoppsjef Clas Brede Bråthen sa det slik etter dømmingen i Ljubno:

– Lenge siden jeg skjønte at dommerstanden og jeg ikke ser det samme. Jeg mener det er lett å dokumentere at de dømmer ut ifra lengde og antakelser. Det verste er at de (dommerne) hele tiden forsvarer systemet som gjør det mulig å drive på slik. Bare trist.