Rune Andersen ber om streng nok russisk straff

Rune Andersen, spesialrådgiver i Antidoping Norge.
Rune Andersen, spesialrådgiver i Antidoping Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rune Andersen, spesialrådgiver i Antidoping Norge, mener det ikke bør være for mange russere som får OL-klarsignal i Sør-Korea.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland er utestengt fra vinterlekene i Pyeongchang etter avsløringen om statsstøttet dopingjuks. Samtidig har IOC åpnet for at russiske enkeltutøvere kan delta i vinterlekene i neste måned under nøytralt flagg.

Spesialrådgiver i Antidoping Norge, Rune Andersen, uttalte seg om temaet på et seminar i forkant av Pyeongchang-OL tirsdag. Han mener antallet russere i OL ikke må være for høyt.

– Det er umulig å si hvor mange det blir. De utøverne som nå er klarert av denne gruppen i forhold til et dopingprogram, som vi ikke vet hva de er klarert på bakgrunn av, de skal jo ha kvalifisert seg i henhold til forbundenes krav også. Det blir en ytterligere seeding. Hva de ender på til slutt vet jeg ikke, men for at dette skal være troverdig burde det ikke være mange, sa Andersen til NTB.

Etterlyser straff

– Vil folk se på det som en straff dersom det blir mange russiske deltakere under OL?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nei, det tror jeg ikke. Blir det for mange, hvor mange har jeg ingen formening om, men blir det for mange tror jeg folk synes det blir for løst. Dette er ikke en god og relevant konsekvens av det russerne har gjort. Tross alt er dette det største jukset som har foregått innenfor idretten noensinne, svarte Andersen.

Utøverne som får delta under nøytralt flagg skal utvelges etter «strenge betingelser», het det fra IOC-hold da Russland ble utestengt fra OL i desember i fjor. Videre opplyste IOC at en egen invitasjonsliste suverent skulle utarbeides av et spesialpanel ledet av franske Valerie Fourneyron. Panelet omfatter medlemmer av gruppen som gjennomfører dopingtesting før lekene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Invitasjonsliste

De russiske utøverne som skal gis klarsignal til å delta i OL, må i panelets øyne godtgjøre at de er rene. I det ligger det at de ikke må ha vært diskvalifisert eller utestengt for brudd på antidopingregler. Videre må de ha gjennomgått alle tester anbefalt av gruppen som gjennomfører dopingtesting før lekene, samt gjennomgått andre testregimer spesifisert av panelet for å sikre like konkurransevilkår.

IOC har i siste instans forbeholdt seg til retten til suverent å avgjøre hvilke utøvere fra listen som skal inviteres til OL. 111 russere har fått OL-nei fra Fourneyrons panel, mens 389 har gått videre i kampen om OL-plass.