Ustjugov går trolig glipp av OL

Sergej Ustjugov er ikke med på IOCs liste over aktuelle russiske OL-deltakere under nøytralt flagg. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Sergej Ustjugov er ikke med på IOCs liste over aktuelle russiske OL-deltakere under nøytralt flagg. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russisk idrett er i harnisk etter at også langrennsløperen Sergej Ustjugov og skiskytteren Anton Sjipulin ser ut til å bli utestengt fra OL i Sør-Korea.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag kom nyheten om at kortbaneløperen Viktor An ikke er med på listen over utøvere IOC anser som rene og som kan inviteres som nøytrale utøvere til OL.

Tirsdag bekreftet den russiske OL-komiteen at heller ikke Ustjugov og Sjipulin står på listen over inviterte utøvere. Det russiske skøyteforbundet bekrefter p sin side at det samme gjelder kunstløpsparet Ksenija Stolbova og Ivan Bukin.

Russerne reagerer kraftig etter at utøvere som de selv anser som rene, ikke får være med i Pyeongchang. Kortbaneløper Ans advokat sa mandag at OL-håpet var knust, i og med at det ikke vil være mulig å få fullføre en ankebehandling før etter lekene.

– Deprimerende nyheter, het det i en uttalelse fra president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov.

Den russiske OL-komiteens visepresident Stanislav Pozdnyakov sier i en uttalelse at «ingen av de aktuelle utøverne har vært implisert i noen form for doping, og de tallrike dopingprøvene de har avgitt gjennom karrieren viser at de er rene».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pozdnyakov opplyser videre at OL-komiteen vil be IOC klargjøre grunnlaget for at de aktuelle utøverne ikke er invitert til lekene i Sør-Korea. Han hevder at russerne ikke anser slaget som tapt.

Klare betingelser

Russland er utestengt fra vinterlekene i Pyeongchang etter avsløringen om statsstøttet dopingjuks. Samtidig har IOC åpnet for at enkelte russere kan delta i vinterlekene i neste måned under nøytralt flagg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utøverne som får delta under nøytralt flagg, skal utvelges etter «strenge betingelser», het det fra IOC-hold da Russland ble utestengt fra OL i desember i fjor. Videre opplyste IOC at en egen invitasjonsliste suverent skulle utarbeides av et spesialpanel ledet av franske Valerie Fourneyron. Panelet omfatter medlemmer av gruppen som gjennomfører dopingtesting før lekene.

De russiske utøverne som skal gis klarsignal til å delta i OL, må i panelets øyne godtgjøre at de er rene. I det ligger det at de ikke må ha vært diskvalifisert eller utestengt for brudd på antidopingregler. Videre må de ha gjennomgått alle tester anbefalt av gruppen som gjennomfører dopingtesting før lekene, samt gjennomgått andre testregimer spesifisert av panelet for å sikre like konkurransevilkår.

Artikkelen fortsetter under annonsen

CAS-ekspert om Johaug-saken: – Jeg forstår ikke at ledelsen i skiforbundet blir sittende

Suveren rett

IOC har i siste instans forbeholdt seg til retten til suverent å avgjøre hvilke utøvere fra listen som skal inviteres til OL.

Nå tyder altså alt på at en av verdens fremste langrennsløpere, Sergej Ustjugov, ikke er invitert til OL. 25-åringen tok to gull og i alt fem medaljer under VM i Lahti forrige sesong og vant også Tour de Ski.

Ustjugov gikk sprinten under OL i Sotsji for fire år siden. I ettertid har det kommet fram at det russiske dopingprogrammet blant annet innebar å kamuflere positive prøver fra vinterlekene på hjemmebane.

Skiskytteren Anton Sjipulin var med på det russiske stafettlaget som tok gull under OL i Sotsji. 30-åringen har samtidig en individuell bronse fra OL i Vancouver.

Aktuelt: – Golberg får OL-plass på bekostning av Fossli