Meny

Daniel-André Tande verdensmester i skiflyging, kopierte Fidjestøl 30 år etter

Daniel-André Tande ble verdensmester i skiflyging lørdag. Foto: Matthias Schrader / AP/NTB Scanpix
Daniel-André Tande ble verdensmester i skiflyging etter tre sterke hopp i tyske Oberstdorf fredag og lørdag.

Tande ledet etter at tre av fire omganger var gjennomført, og da juryen så seg nødt til å avlyse den siste omgangen kunne han både juble og tørke tårer etter at VM-gullet var klart.

Kamil Stoch tok sølvet, mens Richard Freitag kom på tredjeplass.

Tande forsvarte sin ledelse fra første dag med et hopp på 200 meter i den tredje omgangen lørdag.

Dermed var han i meget god posisjon til å kopiere Ole Gunnar Fidjestøl, som inntil lørdag var siste nordmann til å vinne skiflygings-VM i den tyske byen. Det skjedde i 1988, nærmest 30 år siden på dagen.

God følelse

– Det kjennes rytmisk og fint. Nå skal jeg gå opp og glede meg til å hoppe én gang til, sa Tande til NRK etter den første omgangen.

Han trengte imidlertid ikke å hoppe en gang til.

Han satte utfor i vanskelige forhold lørdag, men strakte seg ned til 200 meter i den første omgangen. Det betydde at han med sine 651,9 poeng var 13,3 poeng foran polske Kamil Stoch.

– 13 poeng er ingenting i en skiflygingsbakke, sa landslagstrener Alexander Stöckl til NRK før avlysningen av den siste omgangen.

Andreas Stjernen ble nummer fem med 606,9 poeng etter et hopp på 223,5 meter lørdag, mens Johann André Forfang ble nummer åtte og Robert Johansson nummer ni.

Eide bakken

Daniel-André Tande var VM-leder også etter de to omgangene fredag. Han var 10,9 poeng foran Richard Freitag etter første dag. Fredag satte han også bakkerekord med 238,5 meter i kvalifiseringen.

Det var ingen tvil om at Tande var en fortjent verdensmester. Han eide skiflygingsbakken i Oberstdorf i helgen.

Hoppingen skulle i utgangspunktet starte 16.00 lørdag, men som følge av uventet vind ble rennet i første omgang utsatt med en halvtime.

Det var vinden som førte til at den fjerde og siste omgangen ble avbrutt etter få hoppere og deretter avlyst.

Populært