Meny

Tande leder VM etter første dag

Daniel-André Tande leder VM i skiflyging etter første omgang. Foto: Matthias Schrader, AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Daniel-André Tande eide skiflygingsbakken i Oberstdorf første dag av VM og leder etter to av fire omganger 10,9 poeng foran Richard Freitag.

Tande satte bakkerekord med 238,5 meter i kvalifiseringen. Tross liten fart hoppet han 212 meter i første omgang og tok ledelsen, og han økte den med 227 meter i annen omgang.

Dermed er han i klar ledelse før de to siste omgangene lørdag. Norge har tre mann blant de seks beste og alle fire inne blant de ni første på lista halvveis i VM.

Robert Johansson er nummer fem, Andreas Stjernen nummer seks og Johann André Forfang nummer ni.

Ulik fart

Tidlig i den første av fire konkurranseomganger i Oberstdorf ble hopperne sendt utfor fra avsats 17, men siden gikk man ned til 16, 15 og for de siste startendes del 14.

Tande var en av dem som ble sendt utfor fra avsats 14, men han hoppet langt nok til ved hjelp av vind- og fartskompensasjon å legge Freitag bak seg selv om tyskeren hoppet 228 meter.

Tande ledet 1,3 poeng foran Freitag og 2,0 foran polske Kamil Stoch, som hadde omgangens lengste hopp på 230 meter.

– Jeg føler det var et fint og rytmisk hopp. Det var litt tunge forhold med så lav fart, men jeg greide å utnytte teknikken på hoppet godt nok til å fly langt ned i bakken. Det føles godt, sa Tande til NRK.

I 2. omgang hoppet Freitag 225 meter og Stoch 219, begge fra avsats 18. Tande ble sendt utfor fra avsats 16, men leverte omgangens lengste hopp på 227 meter under gode vindforhold og leder VM med 449,6 poeng.

Uheldig

Andreas Stjernen startet sist i første omgang, men fikk meget dårlige forhold med både lav fart og vanskelige vindforhold. Han falt ned på 193 meter, men var nest beste nordmann på 10.-plass etter stor kompensasjon både for vind og fart.

– Det var elendige forhold. Jeg kan ikke skjønne hvordan juryen kunne slippe ham ut under de forholdene, sa NRK-ekspert Johan Remen Evensen.

I 2. omgang hoppet Stjernen 203 meter og klatret til 6.-plass.

Robert Johansson hoppet 204 meter og var på 11.-plass etter første omgang, men hoppet seg opp til 5.-plass med 213,5 i 2. omgang.

Johann André Forfang hoppet 207 og 207,5 meter i de to omgangene.

I første omgang satte Forfang utfor fra avsats 17, de tre andre norske fra avsats 14. I annen omgang hoppet Forfang og Johansson fra avsats 17, Stjernen og Tande fra 16.

Stygt fall

Østerrikeren Michael Hayböck falt på 171,5 meter i første omgang. Det så stygt ut, men han slapp fra det med en skade i albuen. Tross fallet var han på 28.-plass og kvalifisert for videre hopping, men han valgte å trekke seg.

De to siste omgangene avvikles lørdag.

Populært