Meny

Raw Air nær doblet billettsalg

Raw Air-interessen har tatt seg voldsomt opp på nyåret. – I løpet av fem år skal Raw Air være verdens viktigste hoppturnering, sier hoppsjef Clas Brede Bråthen.

Den norske hoppturneringen så dagens lys i fjor. Nå fortsetter kampen om å gjøre Raw Air større enn den tysk-østerrikske hoppuka.

– Vi har hatt en gjennomgang i skiforbundet om hva hopprenn i Norge skal være. Vi skal lage det største kommersielle sirkuset i skiidretten. Det er hoppuka som er det i dag, men Raw Air skal bli det viktigste årlige arrangementet i Norges Skiforbund, sier Bråthen.

Billettsalget gjør at hoppernes sportssjef går rundt med et bredt smil.

– Nesten doblet fra i fjor, spesielt Vikersund og Holmenkollen merker økningen, sier den tidligere verdenscuphopperen.

Bråthen mener Raw Air i sitt første år sto for flere revolusjoner i hoppsporten.

– Aldri før har man sett større pengepremier til de beste. Og for første gang var kvalifiseringen tellende, noe som denne sesongen har ført til at kvaliken teller i alle renn. Det har økt verdien på hopp, for nå sender langt flere TV-kanaler kvalifiseringen enn før, sier sportssjefen.

– Når vi vet at hoppuka eksisterte før verdenscupen, er Raw Air det beste som har skjedd hoppsporten på arrangementsbiten siden innføringen av verdenscup i 1979/80, fortsetter Bråthen.

Aktuelt:   Stöckls drastiske grep: – Jeg måtte gi mer plass til andre

Møtte Maradona

Og nå lover hopptoppen å lage en folkefest på nivå med VM og OL i Norge.

– Vi er flinke til å skape folkefester når det er store nok arrangementer. Da går nordmenn mann av huse, uansett om det er ski, sykkel, skiskyting eller hva det måtte være, sier hoppsjefen.

For å skape store øyeblikk vil Bråthen bruke historien for alt den er verdt.

– Holmenkollen er et av verdens mest kjente idrettsbyggverk, og du har historien helt fra Husebyrennet i 1873. Vi, hoppsporten, arrangør og skiforbundet, må komme mer på banen og forklare hvor stort dette er. Det er dysset ned hvor stort Holmenkollrennet egentlig er i et rent kulturperspektiv.

– Jeg husker da vi hopperne møtte Diego Maradona i 1987, året etter at han hadde spilt landskamp på Ullevaal. Han hadde ingen peiling på hvor Norge var, men da vi sa «Holmenkollen», våknet selv Maradona. Da var han plutselig helt der. Når verdens kanskje beste fotballspiller husker Holmenkollen, men ikke noe annet herfra, sier det litt, mimrer Bråthen.

Aktuelt:  IOC knuser Bjørndalens siste OL-håp

Rekordjakt

Finalen i Raw Air går i skiflygingsbakken i Vikersund.

– Jeg tror ikke at man de neste tre til fem årene har noe stort behov for å flytte verdensrekorden mer enn en meter eller to, men det at det kan bli verdensrekord er noe mange er opptatt av. Og jeg vet at man med enkle grep kan grave ut enda mer i steinmassene nederst i bakken, sier Bråthen.

– Den luken Kamil Stoch hadde i hoppuka etter Innsbruck, ville ikke vært noe som helst i Raw Air. Et dårlig hopp i Vikersund er nok til å ødelegge sammenlagtledelsen, fortsetter hoppsjefen fra Mjøndalen.

Aktuelt:   Landslagsledelsen lukker ikke Northugs OL-dør

OL-stemning

I Granåsen er det store byggeplaner, mens OL-arven etter Lillehammer også skal komme tydeligere fram.

– Bakken i Trondheim er midt i blinken for hvordan vi mener et moderne hoppanlegg skal være. Det blir et vakkert amfi, ikke helt ulikt Innsbruck og Kollen.

– Det mest synlige anlegget etter OL i 1994 er Lysgårdsbakkene. Jeg vet at Lillehammer-folket har stor entusiasme for store ting. Ingen glemmer folkefesten under vinterlekene. Og jeg håper Raw Air kan blåse liv i den stemningen som pakket inn det mange mener er det mest vellykkede vinter-OL noensinne, sier Bråthen.

Aktuelt:  Christian Ruud: – Vi skulle hatt flere anlegg i Norge

Populært