Skiflyging: Andreas Stjernen tok karrierens første verdenscupseier

Andreas Stjernen (29) vant skiflygingsrennet i Kulm foran Daniel-André Tande. Foto: AFP / NTB scanpix.
Andreas Stjernen (29) vant skiflygingsrennet i Kulm foran Daniel-André Tande. Foto: AFP / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Andreas Stjernen (29) vant skiflygingsrennet i Kulm foran Daniel-André Tande. Det er Sprova-hopperens første seier i verdenscupen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stjernen har tidligere blitt nummer to både i Oberstdorf (skiflyging) og Granåsen (Raw Air).

– Det er en helt utrolig dag. Jeg var veldig nervøs da jeg hørte at Tande hoppet så langt. Det føltes jevnt da jeg landet. Det var godt å endelig få se 1-tallet, strålte Stjernen i FIS-intervjuet på sletta.

Han er sønn av den tidligere skihopperen Hroar Stjernen. 29-åringen har vært med i verdenstoppen i mange år, men har aldri lykkes med å gå helt til topps.

– Dette oppleves stort. Det må jeg få si. Jeg har fulgt ham i snart 30 år. Jeg har sett både opp- og nedturene. Dette var en stor opptur, sier pappa Hroar til NTB.

– Jeg skjønte at han kom til å vinne da jeg fikk lengden (226 meter). Jeg satt med FIS-liven og fulgte med på vind og stilkarakterer, fortsetter Hroar Stjernen.

Iskald på toppen

Far og sønn Stjernen elsker å konkurrere mot hverandre. Inntil lørdag har Hroar Stjernen kunnet erte sønnen med at han er den eneste i familien med verdenscupseier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg legger meg flat, nå. Det er veldig greit, humrer den tidligere storhopperen som vant i Bischofshofen i 1985.

– I dag var Andreas iskald. Det var imponerende. Han satt igjen på toppen og hørte at Tande hadde hoppet 240 meter, og visste at han måtte legge på litt selv i meter, sier Hroar Stjernen.

2,5 poeng skilte ned til toer Tande, som hadde konkurransens lengste hopp med 240,5 meter i finaleomgangen.

Den sveitsiske veteranen Simon Ammann ble treer, ni tideler foran Robert Johansson, som måtte ta til takke med den litt sure fjerdeplassen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hoppsjefen jubler

Tidligere lørdag vant Maren Lundby i Sapporo.

– Med tanke på det Maren og Anna Odine Strøm (16.-plass) gjør i Sapporo og det gutta gjør i Kulm, er dette absolutt en av de største norske dagene i verdenscuphistorien. Det er en stor dag for norsk hoppsport. Ord blir litt fattige, sier hoppsjef Clas Brede Bråthen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har lenge sett at Andreas kan vinne hopprenn og han var nær forrige sesong. Kapasiteten hans er mye høyere nå. Det lønner seg alltid å være tålmodig, sier Bråthen.

– Litt mer voksen

Landslagssjef Alexander Stöckl har mange ganger sett at Stjernen har vært så nær, men aldri har klart å gå helt til topps.

– Ikke stang ut denne gangen, heldigvis. Det var moro at han endelig klarte det. To gode hopp, en fantastisk dag, sier Stöckl.

Stjernen ble pappa for første gang i sommer. Det har forandret Sprova-hopperen, skal vi tro landslagssjefen.

– Han virker litt mer voksen. Han er litt mer bevisst på hva som er viktig og ikke viktig, og er flinkere til å prioritere ting. Det er sånn det ser ut for oss. Han er 100 prosent til stede på trening, mens han samtidig nyter tiden hjemme med familien for å være klar til enda mer trening, sier suksesstreneren til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anders Fannemel hoppet seg opp fra 30.- til 16.-plass med 205 meter i 2. omgang. Halvor Egner Granerud endte på 25.-plass. Johann André Forfang ble egentlig nummer åtte, men ble diskvalifisert. Samme skjebne skjedde slovenske Jernej Damjan.

– For lav luftgjennomstrømming i dressen, sier Stöckl om hvorfor Forfang fra Tromsø Skiklubb ble diskvalifisert.