Hetland tror fortsatt Northug har det i seg

Landslagstrener Tor-Arne Hetland har fortsatt troen på Petter Northug. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Landslagstrener Tor-Arne Hetland har fortsatt troen på Petter Northug. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Landslagstrener Tor Arne Hetland spår en langt sprekere Petter Northug i NM på Gåsbu. Han nekter å svartmale skistjernens situasjon etter en tung dag i Piteå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Northug fikk ingen oppmuntrende opplevelse under skandinavisk cup søndag formiddag. I de svenske løypene endte han helt nede på 48.-plass. Trønderen ble slått med over fem minutter.

– Petter ble et stykke bak, men det er bra å se at han går skirenn igjen og er på start, sa Hetland til pressen etter Tour de Ski-avslutningen i Val di Fiemme.

– Hvordan leser du resultatet?

– Det er en gjennomkjøring. Jeg er ganske sikker på at vi ser en atskillig skarpere Petter i NM til uka.

Northug har gått svært få konkurranserenn i vinter. 32-åringens opprinnelige plan var å trene hjemme, men i siste liten gjorde han helomvending og stilte likevel til start på den 30 kilometer lange fellesstarten i Piteå.

Spent

Der begynte han å falle av for ordentlig før løperne var halvveis. Northug kjemper en hard kamp om å få bli en del av den norske OL-troppen. Hetland gir ikke uttrykk for at han er bekymret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis ikke Petter er med og slåss oppe i teten, har ikke han hodet til å kjempe om en 25.-plass. Det har han aldri gjort, og det er ikke noe han kommer til å gjøre heller. For Petter var det viktigst å få den gjennomkjøringen og bli ferdig med løpet, sa han.

– Jeg klarer ikke å svartmale situasjonen til Petter. Jeg gleder meg til NM og til å se ham mot de beste i Norge, sa Hetland.

– Du tror han fortsatt har det i seg?

– Ja.

Håper planen fungerer

Landslagssjef Vidar Løfshus syntes det var vanskelig å vurdere Northugs løp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har verken snakket med Petter eller (Stig Rune) Kveen. Det er umulig å tolke noe ut av det (plasseringen). Alle vet hvordan det er med Petter når han blir hektet av, sa Løfshus.

– Det må bli bedre til torsdag?

– Han må få flyttet noen gir før torsdagen, ja. Jeg regner med at han har en plan, og jeg håper han viser at den fungerer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

NM på Gåsbu starter med klassisk sprint torsdag.

– Der kjemper han mot (Pål) Golberg, (Eirik) Brandsdal og (Sondre Turvoll) Fossli, sa Løfshus søndag.

– Må han være foran alle de tre?

– Ja, han bør jo helst det om han skal være med til OL. Det er sånn det fungerer.

– Er det game over om han ryker før finalen?

– Da er det Planica som er siste runde. Der må han i hvert fall til en finale og helst være på pallen.

Det siste OL-uttaket blir gjort kort tid etter verdenscuphelgen i slovenske Planica 20. og 21. januar.

– Mange rare planer

Mens det var blide glis etter Sundbys 2.-plass sammenlagt, maktdemonstrasjon og beste etappetid opp slalåmbakken i Alpe Cermis søndag, var det en helt annen stemning blant herrene etter lørdagens fellesstart.

– Det var dystert og mange rare planer og tanker som ramlet ut. De liker ikke å bli slått på den måten der, og jeg håper at det roer seg etter hvert. De følte seg avkledd og tråkket på. Men det er små marginer, og jeg vil ikke si de ble tråkket på. Det er ingen som kan legge seg ned å gråte etter en 8.- 9.-plass i verdenscupen. Stemningen var dyster, men de var nok mest forbannet på seg selv, sa Løfshus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndagen kom oppturen med Sundby, en av dem som var aller mest bekymret etter lørdagen.

– Det var dårlig stemning blant gutta i går, men innen vi hadde lagt oss hadde vi vel oppsummert med at det kanskje var en av de råeste 15-kilometerne som er blitt gått, og den som avsluttet aller råest var Niklas Dyrhaug. Det var greit det. Du finner alltids litt trøst.

Svingt veldig

Om touren som helhet sa Løfshus dette:

– Kort oppsummert så har det svingt veldig i årets tour. Vi har sett en del bra, og vi har sett en del dager der har vært litt dårlig. Martin var en av dem som var mest bekymret i går, men han har tydeligvis skjerpet seg veldig, sa Løfshus.

– Det var et fenomenalt løp av Martin i dag. Det var en maktdemonstrasjon, og vi likte det vi så av ham i dag, mente landslagstrener Tor Arne Hetland.