Meny

Cologna leder Tour de Ski etter nok en seier

Dario Cologna ristet raskt av seg Sergej Ustjugov og vant skøytejaktstarten i Tour de Ski mandag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dario Cologna er i form av godt gammelt merke. Han stakk fra Sergej Ustjugov og tok jaktstartseieren i Tour de Ski. Martin Johnsrud Sundby endte på 6.-plass.

Cologna startet det nye året som han avsluttet det gamle. I strålende vær gikk den sveitsiske 31-åringen inn til sin annen strake seier i touren. Søndag vant han den klassiske 15-kilometeren, som var hans første verdenscuptriumf på nesten tre år.

Til stor jubel fra hjemmepublikummet sikret Cologna seieren 17,6 sekunder foran Ustjugov. Inntil søndag hadde han ikke vunnet i verdenscupen på sveitsisk jord, men nå står han plutselig med to strake.

Cologna leder Tour de Ski med 22,6 sekunder. Han fikk fem bonussekunder mer enn Ustjugov.

– Det var en fantastisk dag i går, og i dag ble det enda bedre. Sergej kom seg mot slutten, men jeg ønsket virkelig å vinne, sa Cologna i seiersintervjuet med FIS.

Magadrag

Ustjugov gikk ut først med et marginalt forsprang (1,6 sekunder) på Cologna. Russeren så ut til å gi bort mye tid på skøytejaktstarten, men klarte å begrense det verste tapet mot slutten.

Cologna og Ustjugov gikk sammen de fire første kilometerne, men sistnevnte klarte ikke å henge med da Cologna rykket og satte inn et skikkelig magadrag. I løpet av under én kilometer mer enn doblet sveitseren luken til rivalen (fra 7,3 til 19,3 sekunder).

Derfra og ut hadde Cologna full kontroll. Aleksander Bolsjunov tok den siste pallplassen mandag. Sundby holdt seg i en gruppe sammen med Hans Christer Holund. Lenge var de over minuttet bak Cologna, men tok innpå mot slutten.

De siste kilometerne jaktet den norske duoen på Bolsjunov i håp om at en av dem kunne snyte den russiske unggutten for pallplassen. Det ble bare nesten. Sundby var i mål som nummer seks. Han var bare 2,6 sekunder bak Bolsjunov, mens det var 48,1 opp til Cologna.

– Formen er sånn passe. Den er sånn den må være hvis jeg skal nå mitt store mål i vinter. Jeg har et langt stykke igjen til det som er olympisk form, og sånn må det være. Uansett hvor kjipt det er, så er det de prioriteringene jeg har gjort i år, sa Sundby til NRK etter målgang.

– Sprinten blir avgjørende

Holund la seg rett bak sin landsmann på 7.-plassen. Sundby tapte tid i kampen om sammenlagtseieren, men han er mye nærmere pallen. Etter tre av sju etapper er 33-åringen 7,6 sekunder bak treer Bolsjunov.

Sundby startet dagen 39,1 sekunder bak daværende Tour-leder Ustjugov. Nå er han 1.03,1 minutter bak Cologna. Onsdag er det klassisk sprint i Oberstdorf. Den blir ekstra viktig for sammenlagtkandidatene fordi det deles ut mange bonussekunder.

– Det er et avgjørende løp på sprinten som kommer nå. Den får mye å si, innrømmet Sundby overfor NRK.

Niklas Dyrhaug var i mål som nummer 16 mandag, mens Emil Iversen havnet på 19.-plass. Sjur Røthe (nummer 40), Sindre Bjørnestad Skar (41), Didrik Tønseth (44) og Finn Hågen Krogh (44) gikk også jaktstarten.

Populært