Svenskene har gitt opp skihopping, men 500.000 ser nyttårsrennet

Den svenske hopplegenden Anders Daun tror det går mange år til det dukker opp en ny Jan Boklöv. Svenskene jakter i stedet på Maren Lundby.

Anders Daun kommenterer nyttårshopprennet på svensk fjernsyn. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Anders Daun kommenterer nyttårshopprennet på svensk fjernsyn. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er veldig tøft akkurat nå. Det er ikke lenger mange steder i Sverige hvor man fortsatt hopper på ski. Du har Örnsköldsvik og Sollefteå, samt litt aktivitet nede i Stockholm-området i Sollentuna, sier Daun.

Han kommenterer nyttårshopprennet fra Garmisch-Partenkirchen på SVT. Sveriges Television sender fortsatt skihopping på årets første dag.

I fjor var hele 500.000 svensker innom rennet der Daniel-André Tande vant til stor jubel. Kongsberg-hopperen har nemlig slekt i Sverige.

Trener med de norske jentene

Jan Boklöv står med Sveriges eneste hoppukeseier. Den kom i Innsbruck. Selv ble Daun nummer 24 som best i et enkeltrenn og topp 30 sammenlagt. I Norge huskes Daun best for at han hoppet så skjevt at han alltid landet helt ytterst i bakken.

– Det er vanskelig å få fram noen nye hoppere i toppen. Det ligger veldig langt fram. Vi krysser fingrene for at det skal skje igjen, men nå må vi lene oss mot jentene. Det er der vi ligger best an. Det er flere jenter født på 2000-tallet som tar poeng i COC-cupen, med Frida Westman i spissen. Det er der vi kan komme tilbake i verdenstoppen, sier SVT-eksperten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Maren Lundby får konkurranse fra våre jenter om noen år. Våre talenter får trene med de norske, og det betyr veldig mye for oss. Det er vi takknemlige for, sier Daun.

Han kommenterer årets første hopprenn sammen med Peter Jonsson.

– Jeg har selv deltatt seks ganger her nede. Det er stort å være på plass. Det er nesten like morsomt å sitte i kommentatorboksen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvant etter Lillehammer-OL

På 1980-tallet revolusjonerte lagkameraten Jan Boklöv internasjonal hoppsport med V-stilen. Sammen med Daun, brødrene Tällberg og Mikael Martinsson hevdet svensk hoppsport seg i verdenscupen.

– Fram til etter OL i Lillehammer i 1994 var det en god satsing i Sverige, men etterpå ble alle penger dratt inn og en stor generasjon hoppere ble borte. Martinsson la opp umiddelbart, for han kunne ikke lenger overleve som skihopper. Johan Eriksson hadde noen gode resultater noen år senere, men også den satsingen forsvant og de fikk ikke engang dra til OL. Etterpå har det vært veldig tungt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nyttårsrennet er fortsatt veldig viktig for det svenske folket. Man står opp etter en flott nyttårskveld og koser seg med det tradisjonelle hopprennet. Det er utrolig viktig for svensk hoppsport at dette rennet fortsatt sendes på TV, sier Daun.

– Hvem vinner?

– Jeg sa noen dager før hoppuka at Johann Forfang er favoritt. Han hopper bedre og bedre, og når han er i den sonen, blir han farlig. Så får vi håpe ikke forholdene spiller ham et pust denne gangen, sier den svenske hoppveteranen som ble nummer åtte under ski-VM i Holmenkollen i 1982.