Sundby på pallen: – Dette var mye bedre

Martin Johnsrud Sundby endte på pallen på 15-kilometeren i Tour de Ski søndag.
Martin Johnsrud Sundby endte på pallen på 15-kilometeren i Tour de Ski søndag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Martin Johnsrud Sundby fikk en opptur etter åpningsskuffelsen i Tour de Ski. Nyttårsaften tok han 3.-plassen da Dario Cologna vant 15-kilometeren på hjemmebane.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed fortsatte den sveitsiske skifesten i Lenzerheide. Lørdag gikk Laurien van der Graaff inn til hjemmeseier på kvinnens sprint. Cologna slo så vidt Aleksej Poltoranin med 0,6 sekund.

Det var første gang Cologna vant på sveitsisk jord. I tillegg var det hans første verdenscuptriumf på nesten tre år.

Ned til Sundby skilte det 13,1 sekunder. Det ble ingen seier for Norges sammenlagthåp, men han kunne glede seg over pallplassen og at tittelforsvarer Sergej Ustjugov tapte mye tid på den klassiske 15-kilometeren.

Lørdag innledet Sundby touren med en skuffende exit på sprinten allerede etter prologen.

– Det var mye bedre i dag. Jeg kan ikke klage på vær eller føre, og da må jeg levere. Det er fortsatt en god vei unna OL-formen, men dette var et godt løp. Nå er jeg nærmere enn det så ut i går, sa Sundby til TV 2.

Spiste seg innpå

Ustjugov var råsterk da han tok en klar sprintseier lørdag. Som ventet fikk russeren det hakket tøffere på det klassiske distanserennet dagen derpå. Han var i mål 37,1 sekunder bak Cologna. Dermed spiste Sundby seg innpå og er nå godt under minuttet bak Ustjugov i sammendraget.

– Ustjugov viser at han er menneskelig han også?

– Jeg tror likevel dette er noe av det beste han har gjort på klassisk 15 kilometer noensinne, så han er i form, sa Sundby, som er på sjetteplass i sammendraget. Det er 39,1 sekunder opp til Ustjugov, som leder 1,6 foran Cologna.

Det ble en noe tung avslutning for mange av de norske løperne. De tre siste kilometerne gikk klokka styggfort.

Sundby gikk opp i føringen etter 10 kilometer, så vidt foran Poltoranin. I mål var han derimot 12,5 sekunder bak kasakhstaneren. Som flere av søndagens løpere trøblet 33-åringen i den siste svingen. Heldigvis holdt Sundby seg på beina.

Holund i topp seks

Hans Christer Holund tok sjetteplassen søndag. Han var 21,2 sekunder bak vinnertiden. Deretter fulgte Didrik Tønseth som nummer ni. For trønderen var det 32 sekunder opp til Cologna.

Niklas Dyrhaug ble fjerde beste nordmann på 16.-plass (49,9 bak), mens Emil Iversen (51,8) endte rett bak. Sindre Bjørnestad Skar (nummer 39), Sjur Røthe (46) og Finn Hågen Krogh (72) gikk også søndagens klassiske distanserenn.

Tour de Ski fortsetter med jaktstart 1. nyttårsdag. Da skal mennene gå 15 kilometer i fri teknikk. Også den etappen går i Lenzerheide. Tirsdag er det hviledag og forflytning til tyske Oberstdorf.

Personvernpolicy