Martin Johnsrud Sundby: – Jeg er blitt frarøvet et stort øyeblikk

Martin Johnsrud Sundby har de siste månedene blitt to OL-medaljer rikere.  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Martin Johnsrud Sundby har de siste månedene blitt to OL-medaljer rikere.  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Langrennsløperen forteller at han sliter med å ta den russiske dopingskandalen innover seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag gikk startskuddet for sesongens utgave av Tour de Ski. Martin Johnsrud Sundby slet tidligere i desember med luftveiene, men stilte til start på dagens sprint i Lenzerheide.

Det endre skuffende for 33-åringen.

Hele fem av Norges åtte Tour de Ski-deltakere på herresiden røk ut allerede i prologen. Sundby på 35.-plass var 39 hundredels sekund fra å ta seg videre.

– Dette var en strek i regningen. Jeg taper for mange sekunder i sammendraget til at det skal være noe stort smil om munnen i dag. Jeg får bare konkludere med at touren starter i morgen for min del, og så får vi ta det derfra, sa Sundby i pressesonen etter løpet.

– Jeg følte ikke sinne

Vant gjorde russiske Sergej Ustjugov. En opptur for russerne etter en turbulent sesong så langt.

25-åringen lekte seg i Tour de Ski-åpningen, men det er fortsatt helt i det blå om han får stille opp under OL i Sør-Korea om en drøy måned.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russeren bare ristet på hodet da spørsmålet om OL dukket opp i etterkant av sprintseieren på den 1. etappen av årets langrennstour i Lenzerheide.

Mens han i fjor var veldig sint gjennom hele Tour de Ski fordi flere lagkamerater var utestengt, deriblant Aleksandr Legkov og Jevgenij Belov, var det en annen utgave vi så etter årets første etappe.

– I dag følte jeg meg rolig. Jeg fryktet ingenting. Det var ingen følelser, ikke noe sinne, ikke noe.

– Jeg er blitt frarøvet et veldig stort øyeblikk

Tidligere i desember kom IOC med den knusende dommen: Russland blir nektet å delta i vinter-OL i februar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Før Sotsji-OL ble det utviklet et system for å bytte ut prøvene til dopede utøvere og erstatte innholdet med «ren» urin de hadde avgitt da de ikke brukte dopingmidler.

I begrunnelsen for Alexander Legkovs livstidsutestengelse kommer det fram at det er funnet skrapemerker på to av langrennsløperens prøveglass. Dette mener IOC beviser at Legkovs prøver ble åpnet og tuklet med.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– På sett og vis har jeg så langt det har vært mulig ønsket å tro at dette ikke stemmer. Jeg har dypt, dypt inni meg hatt et håp om at dette ikke er reelt. For hvis det er reelt, noe sannsynligheten blir større og større for, så er realiteten at jeg er blitt frarøvet et veldig stort øyeblikk i min idrettskarriere, sier Martin Johnsrud Sundby til Dagbladet.

Diskvalifikasjonen av Legkov og Maxim Vylegzhanin på femmila, betyr at Johnsrund Sundby har gått fra fjerde til andreplass.

På stafetten betyr diskvalifikasjonen av Russland fra sølvplass at Norges kvartett Eldar Rønning, Chris Jespersen, Sundby og Petter Northug får bronse.

– De snakker ikke sammen

Mens Ustjugov selv var svært lite lysten på OL-prat, var det desto mer å få ut av treneren hans, tyskeren Marcus Cramer. Han er trener for et lag der en hel hop er utestengt fra det kommende OL i Pyeongchang, og de samme utøverne får heller ikke konkurrere i verdenscupen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Som jeg har sagt før er det ikke enkelt for laget vårt. Det som har skjedd gjør at det ikke er enkelt å konsentrere seg om trening og konkurranser. Jeg er virkelig glad for dagens resultat, for det er positivt for hele laget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Cramer føler ikke at Den internasjonale olympiske komité (IOC) og Det internasjonale skiforbundet (FIS) tar dem på alvor.

Skal Ustjugov delta i OL i Pyeongchang må det skje under nøytralt flagg.

– Jeg håper at IOC og FIS for en gangs skyld kan snakke med utøverne og se med sine egne øyne hva som skjer. De bestemmer og bestemmer, men de snakker ikke med dem, sier han.

Ustjugov deltok under Sotsji-OL, men står ikke på listen over dopingtatte utøvere fra lekene. Men tvilen henger over russeren.

Martin Johnsrund tror på sin side at russeren er ren.

– Jeg må jo det. Jeg kan ikke tro at min største konkurrent i sporet er en fyr som jukser. sier 33-åringen til Dagbladet.