Vipers Kristiansand tok over NM-tronen etter Larvik

Kari Brattset sto bak flere scoringer for Vipers Kristiansand mot Stabæk. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Vipers Kristiansand tok første steg mot en mulig trippel i norsk kvinnehåndball da laget knuste Stabæk 30-17 i NM-finalen i Oslo Spektrum fredag.

For første gang siden 2001 var ikke Larvik i NM-finalen. Det tidligere flaggskipet i norsk håndball måtte strekke våpen mot Stabæk i semifinalen, og NM-seiersrekken stoppet dermed på ni strake titler og 17 totalt.

Med Larvik ute av bildet var arvtaker Vipers Kristiansand storfavoritter mot Stabæk. I Eliteserien er sørlendingene serieledere, mens Stabæk tok juleferie under nedrykksstreken.

Vipers har også tre VM-sølvmedaljører på laget i Katrine Lunde, Emilie Hegh Arntzen og Kari Brattset.

Stabæk sjokkåpnet

Likevel var det Stabæk som ledet 2-0 i innledningen, men Kristine Lunde-Borgersen sto for Vipers' tre første mål, før Brattset utlignet til 4-4 etter ti minutter.

Kristin Nørstebø sendte Vipers opp i ledelsen for første gang til 5-4 like etter, og etter det var Stabæk aldri tilbake i ledelsen.

Stabæk hang imidlertid godt med, mye takket være venstrekant Jenny Sneve, som satte fire av fire før pause, og var kun fire mål bak til pause på 12-16.

Mens Kristine Lunde-Borgersen storspilte i angrep, stengte tvillingsøster Katrine Lunde buret. Landslagsaktuelle Malin Aune benyttet seg av dette og økte ledelsen til 21-13 i starten av andre omgang.

Første tittel

Brattset scoret to på rappen slik at forspranget var økt til elleve mål, og til slutt ble det klasseforskjell på lagene.

Fredagens NM-tittel var Vipers Kristiansands første. Sørlendingene spilte seg til finale i 2010/11, men da ble Larvik for sterke. Det var første gang et lag fra Sørlandet tok seg til finale.

Serieleder Vipers Kristiansand kan styre mot en trippel dersom laget vinner seriemesterskapet og vårens sluttspill, noe de er storfavoritter til å gjøre etter å ha kjørt over tabelltoer Storhamar både på bortebane i serien og i cupens semifinale tidligere denne sesongen.

Stabæk var i sin første cupfinale siden 2012, og sto for den største bragden i klubbens historie da de stoppet Larviks finalerekke på 15 på veien til Oslo Spektrum, men ble for små mot stjernegalleriet til Vipers.