Carlsen avsluttet kruttsterkt etter marerittstart

<p>Magnus Carlsen tapte mot kinesiske Bu Xiangzhi i VM i hurtigsjakk tirsdag, men fikk en kraftig opptur med tre seirer og én remis senere på dagen. Foto: Fiona Hanson / AP / NTB scanpix</p><p></p><p></p>
Magnus Carlsen tapte mot kinesiske Bu Xiangzhi i VM i hurtigsjakk tirsdag, men fikk en kraftig opptur med tre seirer og én remis senere på dagen. Foto: Fiona Hanson / AP / NTB scanpix

Magnus Carlsen fikk en tung start med tap i første VM-parti i hurtigsjakk, men slo voldsomt tilbake med tre seirer og én remis i de påfølgende partiene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed kunne den norske verdensmesteren fornøyd konstatere at han har fått en god start på VM-turneringen i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh.

Mest imponerende var nordmannens spill i tirsdagens aller siste parti mot usbekiske Rustam Kasimdzjanov. Der hadde Carlsen taktpinnen nærmest fra første trekk og nærmest knuste den sterke 40-åringen.

Mens nordmannen hele tiden fant de rette trekkene på kort tid, måtte Kasimdzjanov bruke tid og havnet i tidstrøbbel. Til slutt ga usbekeren opp.

Etter fem runder står Carlsen med 3,5 poeng. Det er samme antall poeng som han hadde på samme tidspunkt i fjorårets VM i hurtigsjakk. Da ble det til slutt bronse.

– De fire siste partiene var bra. Jeg skulle gjerne hatt litt mer ut av det første, oppsummerte Carlsen overfor NRK.

– I det siste partiet vet jeg ikke om jeg spilte bra, men jeg spilte i hvert fall raskt og selvsikkert, la han til.

Vond start

Den avsluttende seieren tirsdag markerte slutten på en solid snuoperasjon fra verdensmesterens side. Dagen i Riyadh kunne nemlig knapt startet verre.

I september måtte Carlsen se kinesiske Bu Xiangzhi slå ham ut av verdenscupen i Georgia. Tirsdag møttes de igjen i det første av totalt 15 VM-partier i hurtigsjakk, men selv med hvite brikker måtte Carlsen innse at det ble tap igjen.

– Det var litt hakkete fra starten. Det er ikke noe flyt ennå, men det er heldigvis lenge igjen. Jeg får prøve å spille litt bedre senere, sa Carlsen etter tapet.

Bedring

– På 15 partier har man en viss tabbekvote, men jo fortere man bruker den opp, jo fortere må man skjerpe seg, sa han videre og la til at hans kinesiske motstander taklet komplikasjonene i partiet bedre enn ham selv.

Det gikk langt bedre i det andre partiet. Carlsen hadde full kontroll på russiske Vladimir Dobrov og tok til slutt sitt første poeng i årets mesterskap.

– Han spilte ikke så veldig bra, så jeg tror ikke jeg skal vurdere så mye ut fra dette partiet, men det er fint med en seier, sa Carlsen til NRK etter partiet.

Lett

I tredje parti ble Carlsen med hvite brikker holdt til remis i møtet med ukrainske Pavel Eljanov. Nordmannen kom tidlig på offensiven i fjerde parti mot Salem Saleh fra De forente arabiske emirater. Til slutt endte duellen i en forholdsvis enkel norsk seier.

– Denne gangen gjorde han én feil ganske tidlig som satte tonen for spillet. Veldig klar psykologisk fordel for min del, sa Carlsen til NRK.

Så fulgte seieren mot Kasimdzjanov i parti nummer fem.

VM i Saudi-Arabia fortsetter med fem nye partier onsdag.

Personvernpolicy