Kaggestad om Froome: Alt fra frifinnelse til ett års utestengelse

Mads Kaggestad sier Froome-saken bringer debatten om medisinbruk i toppidrett på banen igjen.
Mads Kaggestad sier Froome-saken bringer debatten om medisinbruk i toppidrett på banen igjen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sykkelekspert Mads Kaggestad mener astmasaken mot Chris Froome er en ny bekreftelse på at det brukes store doser medisin i internasjonal toppidrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag ble det kjent at sykkelstjernen Froomes urinprøve fra Spania rundt viste for høy konsentrasjon av salbutamol, et vanlig virkestoff i astmamedisin.

TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad sier det alltid er overraskende og trist når slike saker kommer på banen. Han legger til at det bringer opp igjen debatten om astmamedisin og medisin for kroniske lidelser relatert til luftveier og allergier.

Svært uheldig for Froome

– Dette er nok en bekreftelse på at det brukes store doser av denne type medisiner i internasjonal toppidrett, sier han til NTB og dreier inn på saken mot Froome.

– For Froome er dette svært uheldig. Han risikerer å miste sammenlagtseieren i Spania rundt, som satt langt inne etter gjentatte forsøk. Det beskrives som hans vanskeligste seier noensinne. Samtidig kan det ødelegge hans ambisiøse planer for 2018.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hva tror du det ender med?

– Jeg tror det kan bli alt fra full frifinnelse til 12 måneder. Det er risikoen. Dette er å anse som en mindre forseelse, sier han og legger til at han ikke mistenker Froome for å dope seg.

Bakgrunn: Froome i dopingtrøbbel

Høy konsentrasjon

Både A- og B-prøven til Froome fra Spania rundt viste for høye verdier av stoffet salbutamol. Froomes urinprøve skal ha hatt en konsentrasjon på 2000 nanogram per milliliter, mens reglene kun tillater 1000 nanogram per milliliter.

Stoffet i seg selv er ikke ulovlig, men det er Froomes høye verdier som gjør at UCI har bedt om en forklaring.

Dopingreglene sier at det er lovlig å inhalere opptil 1.600 mikrogram (mcg) over en periode på 24 timer og ikke mer enn 800 mcg i løpet av 12 timer.

Kaggestad sier toppidrettsutøverne lever helt på grensen med tanke på hva som er tillatt av doseringer.

– Og det gjør at debatten rundt bruken av medisinbruk for utøvere kommer opp igjen. I utgangspunktet er dette friske utøvere som kjemper i toppen i verdens tøffeste idretter. Spørsmålet er da hvor mye medisiner man trenger.