Keeper-legenden Svein «Kula» Halvorsen er død

OMKAMP: Cupfinalen i 1969 måtte spilles på nytt etter uavgjort i første kamp. Strømsgodset-Fredrikstad endte da 5-3, med Svein «Kula» Halvorsen (til venstre) i mål for FFK i den mest målrike finalen gjennom tidene. Her jubler Strømsgodset etter scoring.
OMKAMP: Cupfinalen i 1969 måtte spilles på nytt etter uavgjort i første kamp. Strømsgodset-Fredrikstad endte da 5-3, med Svein «Kula» Halvorsen (til venstre) i mål for FFK i den mest målrike finalen gjennom tidene. Her jubler Strømsgodset etter scoring. Foto: SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den legendariske vikarkeeperen fra tidenes mest målrike cupfinale i fotball, Svein «Kula» Halvorsen sovnet stille inn tirsdag, 71 år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det bekrefter Morten «Køllis» Johannessen, som er leder for Gresvik IFs ungdomsavdeling og har kjent Halvorsen i en årrekke. De to hadde også kontakt til det siste. Johannessen besøkte klubbmannen Halvorsen på Borge sykehjem sist lørdag.

- Jeg viste ham kampoppsettet for 6. divisjon, hvor Gresvik skal spille til året. Da kviknet han faktisk til litt, og begynte å telle hvor mange poeng vi kunne ta, forteller Johannessen, som hyller Svein Halvorsen som en ekte klubbmann.

- Han levde og åndet for Gresvik IF - en klubblegende, slår han fast.

Les også: Fra Varmestua til kongens bord

Mange roller

Halvorsen døde av kreft. Han fikk diagnosen prostatakreft for om lag et år siden, før kreften spredte seg til leveren. Han var likevel aktiv i Gresvik IF til det siste, og var senest med på å signere klubbens nye spillende assistenttrenner for en snau måned siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er vel ikke den rolle Svein ikke har hatt i GIF. Han har vært trener på flere nivåer, klubbleder, fotballeder og drevet kiosken, blant annet. Han gjorde en formidabel jobb for klubben, mener Johannessen.

Halvorsen var også trener for klubber som Selbak, Torp, Lervik, Mysen, Tistedalen og Berg.

Les også: Teater om «ælva» - en hyllest til Fredrikstads livsnerve

Vikarkeeperen

Han ble kjent for hele Fotball-Norge da han måtte steppe inn i FFK-målet på slutten av 1969-sesongen. Fra militærtjeneste i Nord-Norge og spill for Gresvik i 4. divisjon, sto han to seriekamper med bravur før høydepunktet ble to cupfinaler.

Seieren glapp på overtid i den første kampen, og derfor måtte lagene ut i omkamp mot Strømsgodset. Den tapte rødbuksene og «Kula» 3-5 i tidenes mest målrike norske cupfinale i fotball for menn.

Men en legende var født. Han het Svein Halvorsen og fikk tilnavnet «Kula» etter sine spretne opptredener mellom FFK-stengene.

(Artikkelen er først publisert i Dagsavisen Fredrikstad)