Meny

Mener astmatikere bør konkurrere i Paralympics

Russisk langrennsløper: – Idrett er for friske folk

Kikkan Randall (f.v.) fra USA ble nummer to, Marit Bjørgen vant, og Natalia Korosteleva fra Russland ble nummer tre på kvinnenes sprint fri teknikk under World Cup-stevnet i Holmenkollen i mars 2010. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Marit Bjørgen har brukt astmamedisin hele karrieren. Den russiske langrennsløperen Natalja Korosteleva mener at utøvere med astma burde delta i Paralympics. 

Tirsdag kom avgjørelsen fra Den internasjonale olympiske komité (IOC) om at Russland nektes deltagelse i vinter-OL i februar. Det ble konsekvensen etter avsløringene om russerens omfattende dopingprogram.

Johan Kaggestad Foto: NTB scanpix

– Jeg synes det er en feig avgjørelse, fordi Russland som nasjon har ødelagt idrettens omdømme. Russland burde straffes helt ut. At det går ut over noen uskyldige utøvere, spiller ikke så stor rolle i den store sammenhengen, sier kommentator og dopingekspert, Johan Kaggestad til NTB.

Samtidig åpnes det for at russiske utøvere kan delta under nøytralt flagg.

– De er ikke friske

Vladimir Putin skal tidligere ha uttalt at utøvere med astma bør delta i Paralympics. Han fikk da støtte av Russlands langrennssjef, Jelena Välbe. 

– Hvis en person er så syk som Martin Johnsrud Sundby, hvordan er han da når han er frisk? En syk utøver bør ikke konkurrere, mente Välbe. 

Martin Johnsrud Sundby Foto: NTB scanpix

Den russiske langrennsløperen Natalja Korosteleva sier til Dagbladet at hun mener at alle medisinske fritak bør offentliggjøres. 

 – Jeg mener at langrennsløpere med astma burde konkurrere i Paralympics, fordi de ikke er friske. Idrett er for friske folk. Hvis noen har problemer med helsa, er Paralympics alternativet, sier hun. 

Korosteleva har blant annet en bronse fra OL i Vancouver i 2010. 

– Har mitt på det rene

Tidenes mestvinnende kvinnelige olympier, Marit Bjørgen, har astma. Bjørgen har måttet tåle en rekke kritiske spørsmål om hennes medisinbruk i løpet av karrieren. 

Marit Bjørgen

I et intervju tilbake i 2014, sa Bjørgen at hun var avhengig av astmamedisinen for å kunne yte maks. 

– Jeg kunne nok ikke vært best i verden uten astmamedisinen, for kroppen min trenger den for å kunne fungere, men jeg har alt på mitt rene, påpekte hun. 

Kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund, Espen Graff, sier til Dagbladet at de ikke ønsker å kommentere Korosteljovas utspill.

Populært