Molde sikret sølvet, Rosenborg tapte mot OddSogndal reddet kvalifiseringsplass, Aalesund rykket ned til 1. divisjon

Sogndal reddet kvalifiseringsplass i Eliteserien etter å ha slått Vålerenga 5-2. Foto: Christian Blom / NTB scanpix Foto: Christian Blom / NTB scanpix

Aalesund var på kvalifiseringsplass i Eliteserien da det var spilt 70 minutter. Deretter kom tre Sogndal-scoringer som sendte AaFK ned i 1. divisjon.

Det betyr at Sogndal kan forberede seg på kvalifiseringskamper mot Ranheim etter 5-2-seier mot Vålerenga.

Dramaet søndag ble bare større og større for hvert minutt som gikk i henholdsvis Sogndal og Ålesund.

Til slutt kunne Sogndal juble for kvalifiseringsplass, mens Aalesund må ta den tunge veien ned i 1. divisjon etter 11 sesonger på øverste nivå i Norge, til tross for å ha slått Strømsgodset 4-3.

Resultatet betyr samtidig at Strømsgodset gikk glipp av bronsemedaljen etter å ha sluppet inn to mål på overtid.

Tidlig Sogndal-scoring

ÅLESUND 20171126. Eliteserien fotball 2017: Aalesund - Strømsgodset. Strømsgodsets trener Tor Ole Skullerud i eliteseriekampen i fotball mellom Aalesund og Strømsgodset på Color Line Stadion. Jonathan Parr til venstre. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Sogndal tok ledelsen mot Vålerenga allerede etter fem minutter da Ole Martin Rindarøy var frampå. På daværende tidspunkt var laget fra saftbygda på kvalifiseringsplass, men da Mustafa Abdellaoue sendte AaFK i føringen etter 12 minutter var rollene igjen snudd.

Det var imidlertid bare starten på dramaet.

Henrik Kjelsrud Johansen utlignet for Vålerenga etter 24 minutter og rundt ti minutter senere gjorde Bassel Jradi det samme for Strømsgodset mot Aalesund.

Edwin Gyasi sendte imidlertid Aafk-fansen til himmels da han satte inn 2-1 etter 54 minutter og da Christian Grindheim utlignet til 2-2 for Vålerenga mot Sogndal etter 68 minutter, begynte Aalesund å ane at dette kunne gå veien.

Tre kjappe

Men så fant Eirik Bakkes Sogndal-mannskap et ekstra gir.

Først satte Taijo Teniste inn 3-2 etter 70 minutter, og i de påfølgende seks minuttene satte Martin Ramsland og Chidiebere Nwakali inn henholdsvis 4-2 og 5-2.

Det fikk de med seg i Ålesund og i Aafks desperate forsøk på en ny scoring, kontret Tokmac Nguen inn 2-2.

Like før slutt var kampen snudd da Marcus Pedersen satte inn 3-2. Det betød bronse på Tor Ole Skullerud sitt mannskap, men Abdellaoues 3-3-scoring på overtid gjorde sitt til at Sarpsborg knep bronsen med sine 51 poeng og bedre målforskjell enn Godset. «Mos» sin 4-3-scoring langt inne på overtiden hadde kun akademisk betydning.

Aalesund endte dermed på 15.-plass med 32 poeng og 12 minus i målforskjell. Sogndal på kvalifiseringsplass endte på lik poengsum, men med minus 10 i målforskjell.

For Strømsgodset gjorde resultatet til at laget endte på fjerdeplass med 50 poeng, ett poeng bak Sarpsborg på bronseplass.

Sigurdarson reddet sølv for Molde

Björn Bergmann Sigurdarson ordnet sølv i Eliteserien for Molde etter 2-2 mot Sarpsborg 08 søndag. Sarpsborg fikk bronse som plaster på såret.

Vinneren av søndagens oppgjør mellom Molde og Sarpsborg 08 ville stikke av sølvet i Eliteserien 2017.

Molde kunne klare seg med uavgjort hjemme, men gjestene fra Sarpsborg gjorde det vanskelig for hjemmelaget.

Etter en målløs første omgang sendte kaptein Patrick Mortensen bortelaget i ledelsen etter forspill av en av Eliteseriens store åpenbaringer denne sesongen, Krepín Diatta, etter 50 minutter.

Fem minutter senere økte en annen formspiller, Kristoffer Zachariassen, til 2-0.

Moldes toppscorer Björn Bergmann Sigurdarson ga Molde-fansen et håp med sin 1-2-scoring i det 61. minutt, og samme mann sørget for 2-2 og sølvmedaljer.

Sarpsborg 08 fikk et lite plaster på såret i form av bronsemedalje etter at Strømsgodset ikke klarte å vinne mot nedrykksklare Aalesund.

Gullet har allerede blitt delt ut til Rosenborg.

Sarpsborg 08 kan øke medaljefangsten førstkommende helg i cupfinalen mot Lillestrøm.

Rosenborg avsluttet med smell mot Odd

Serievinner Rosenborg klarte ikke avslutte eliteseriesesongen med stil mot Odd i Skien. Hjemmelaget vant 1-0 søndag og tok sin første seier på over én måned.

Etter forrige serierunde fikk Rosenborg utdelt det synlige beviset som vinner av Eliteserien for tredje år på rad. Seriegullet ble sikret i serierunden før da Molde tapte 0-1 mot Kristiansund.

I siste serierunde kunne Rosenborg sikre sin 19. seier for sesongen, men Odd ville det annerledes.

Stefan Mladenovic ble matchvinner med sitt 1-0-mål i det 53. minutt.

Etter to strake tap slo Odd tilbake med seier og med Vålerenga-, Stabæk- og Haugesund-tap klatrer Odd til sjetteplass på tabellen med 42 poeng.

Rosenborg ender sesongen med 61 poeng etter 30 spilte serierunder. Det er sju poeng foran sølvvinner Molde, og ytterligere tre poeng foran bronsemedaljørene fra Sarpsborg.

Mens Odd kan ta fotballferie, har Rosenborg igjen én kamp i europaligaen. Trønderne møter Vardar Skopje på bortebane om halvannen uke.

Alt håp om avansement er allerede ute etter 0-1-tapet mot Real Sociedad torsdag.

Krogstad avgjorde for Lillestrøm

Lillestrøm passerte Sandefjord på tabellen da Fredrik Krogstad avgjorde kampen med to mål. Dermed endte kanarifuglene på en 12.-plass i årets eliteserie.

Lillestrøm avgjorde kampen i noen dramatiske minutter like før pause. Først utlignet Sandefjord 1-0 ledelsen, men Lillestrøm gikk rett i angrep og Fredrik Krogstad scoret seiersmålet.

Samme mann spikret seieren med nok et mål like før dommeren blåste av for full tid.

Dermed ble det 3-1 og Lillestrøm klatret med det forbi Sandefjord på tabellen og endte på en 12.-plass i Eliteserien 2017.

Sandefjord kom poenget bak og tok 13.-plassen.

Spilte om æren

Lagene hadde begge sikret kontrakten før den siste serierunden.

Dette var kampen for å unngå den 13. og siste sikre plassen i Eliteserien.

Lillestrøm kom best i gang da Erling Knudtzon satte fart på kanten og sendte i vei et godt innlegg i feltet til Alexander Melgalvis.

Melgalvis fyrte løs og ballen gikk via André Sødlund og inn i nettet til 1-0.

Like før pause skjedde det mye i Sandefjord.

Innlegget fra Sødlund fikk Pau Morer til slutt tak i og nærmest spaserte ballen i mål. Spanjolen utlignet med sitt femte seriemål for sesongen.

Overtidsscoring

Men gjestene fra Romerike slo tilbake i neste angrep. Nok en gang var det Knudtzon som fikk rom på kanten. Han satt opp Fredrik Krogstad som bredsidet ballen i mål til 2-1-ledelse like før hvilen.

I andre omgang hadde hjemmelaget lite å by på. Mål ble det ikke før på overtid, da Fredrik Krogstad avgjorde kampen endelig.

Simen Rafn driblet seg fram forbi Christer Reppesgård Hansen ved dødlinjen. Krogstad var helt alene foran mål og satte enkelt inn 3-1-målet.

Lillestrøm endte dermed det ene poenget bedre enn Sandefjord i Eliteserien 2017.

Perlemål holdt ikke til Brann-seier

Peter Orry Larsen så ut til å bli matchvinner for Brann med en herlig hælflikk, men Magnus Andersen ville det annerledes og sikret Tromsø 2-2.

Kvarteret før slutt berget gjestene det ene poenget i søndagens serieavslutning. Fra rundt 20 meter dunket Andersen til og fikk se ballen gå i nettet via Brann-keeper Markus Olsen Pettersen.

Tromsø var svært effektiv på Brann Stadion. Laget kom til få avslutninger på mål, men kunne likevel reise hjem med 2–2 etter å ha slått tilbake to ganger.

Orry Larsens scoring i det 56. minutt var definitivt kampens største høydepunkt i Bergen-kulda. I kjølvannet av Fredrik Haugens frispark tok Orry Larsen i bruk hælen på en måte selv storstjernen Zlatan Ibrahimovic hadde vært stolt av.

Pangstart

28-åringen scoret på en heading fra Sivert Heltne Nilsen. Tromsø-keeper Gudmund Kongshavn måtte fortvilet se ballen gå i nettet.

Brann har hatt en tung høst, men søndag var bergenslaget bestemt på å avslutte året på best mulig vis. Ludcinio Marengo tok vertene i føringen før to minutter var spilt. Fra ti meter sendte han kula bak Kongshavn. I forkant sto Kasper Skaanes for et fint forarbeid.

Skaanes var selv nær å bli målscorer i siste serierunde, men Kongshavn klarte å slå unna da han prøvde seg etter litt over et kvarter. På returen slo Torgeir Børven til med en markkryper, men Ulrik Yttergård Jenssen fikk ballen unna på streken.

Femteplass

Hjemmelaget var klart best, men måtte likevel gå til pause med 1-1. Rett før dommeren blåste av fikk Kent-Are Antonsen fulltreff. Etter en svak klarering testet TILs midtbanemann skuddfoten og plasserte ballen lavt i mål.

Brann var også i år med i medaljekampen lenge, men i motsetning til i fjor klarte ikke Lars Arne Nilsens menn å holde hele distansen ut. De rødkledde vant kun tre av sine ti siste ligakamper. Til slutt endte Brann på 5.-plass med 47 poeng. Det skilte fire poeng opp til bronsevinner Sarpsborg.

Tromsø reddet plassen forrige helg. Laget ble nummer 11 i Eliteserien med 38 poeng.