Meny

Sverige klare for fotball-VM

Italias Jorginho blir taklet av Sveriges Ola Toivonen i 0-0-kampen på San Siro. Resultatet betyr at Sverige tok seg til VM på bekostning av Italia. Foto: Antonio Calanni / AP
Sverige er klare for neste års fotball-VM etter 0-0 borte i omspillskampen mot Italia mandag. Svenskene er videre etter 1-0-seieren fredag.

Fredag fikk den italienske mesterskapsdrømmen seg en knekk da Italia tapte den første omspillskampen mot Sverige 0–1. Mandag ble drømmen knust etter et målløst oppgjør på San Siro i Milano.

Med 1–0 sammenlagt er det klart at Italia, fire ganger verdensmester tidligere, ikke er med til VM for første gang siden 1958. Forskjellen ble Jakob Johanssons mål i Stockholm fredag.

Skjellsord

Det var høy temperatur allerede før kampen hadde startet på San Siro i Milano. 75.000 italienere buet under den svenske nasjonalsangen før kampen, noe som kanskje tente de blågule litt ekstra. Mikael Lustig lot seg i alle fall hisse opp, og ropte skjellsord som ikke egner seg på trykk tilbake mot publikum.

Dermed var tonen satt da den spanske dommer Antonio Mateu Lahoz blåste i gang kampen. Sverige gikk respektløst til verks og lot ikke italienerne få kjæle med ballen, men var tett oppe i mann hver gang en asurblå spiller fikk kula.

Før kvarteret var spilt hadde begge lagene ropt på straffe, men Lahoz tok ikke fløyta til munn ved noen av situasjonene. Etter 20 minutters spill fikk Italia festet et lite grep om kampen. De hadde ballen mest, og Sverige ble presset bakover. Den første store italienske sjansen kom etter 26 minutters spill, men Antonio Candreva skjøt ballen noen få centimeter over målet til Robin Olsen i det svenske buret.

To minutter senere ropte Sverige nok en gang på straffe etter en mulig hands. Høyest ropte Emil Forsberg som ble belønnet med gult kort for protestene.

De siste ti minuttene dominerte Italia fullstendig og Sverige hadde mer en nok med å få sparket ballen bort fra eget felt. Et par klareringer på strek og gode redninger fra Olsen reddet de blågule fra å gå til pause med baklengsmål.

Centimeter unna

Italia fortsatte der de slapp etter hvilen, og var igjen kun centimeter unna å ta ledelsen knappe ti minutter etter pausen. Alessandro Florenzi prøvde seg på en akrobatisk volley, men ballen snek seg rett på utsiden av Olsens venstre stolpe.

Minutter senere hadde Immobile skutt i nettveggen, Italia tatt seg til flere halvsjanser og Sverige klarert i egen tverrligger. Svenskene var knapt over midtstreken i store deler av annen omgang, og hadde problemer med å holde ballen i mer en et par trekk om gangen. Riktignok kom de blå til et par sjanser i annen omgang, men farlig ble det ikke foran Italias keeperstjerne Gianluigi Buffon.

Etter 90 minutter hadde Italia fortsatt ikke fått ballen i mål, tross mangfoldige små og store sjanser. Keeper Olsen måtte de siste minuttene hente fram redninger fra øverste hylle.

Da dommeren blåste av kampen, fem minutter på overtid, var det svenskene som jublet hemningsløst, mens de italienske spillerne falt om på bakken av skuffelse. For første gang siden 1958 spilles et verdensmesterskap i fotball uten Italia – et mesterskap de asurblå har vunnet fire ganger tidligere.

Svenskene kan nå bestille billetter til Russland, som blir deres første verdensmesterskap siden 2006. Hvem de møter der blir trukket i Moskva 1. desember.

Tirsdag kan Skandinavia bli ytterligere representert i mesterskapet. Da skal Danmark spille returkampen mot Irland, etter at hjemmekampen endte 0–0. Island er allerede klare for mesterskapet etter at de vant sin gruppe.

Populært