Meny

Northugs svenskedrakt bryter med svensk lov

Norges Petter Northug under fjorårets sesongåpning i Bruksvallarna. Også da hadde han en svenskinspirert skidress. Foto: Ulf Palm / NTB scanpix
Petter Northugs svenskedrakt med «tre kronor» på brystet bryter med svensk lov og kan ikke brukes når skistjernen sesongstarter i Bruksvallarna i Sverige.

Onsdag skrev SVT at Petter Northug skulle stille til start med en spesiallaget blågul skidress med «tre kronor» på brystet under den tradisjonelle svenske sesongåpning i Bruksvallarna til helgen.

Men nå viser det seg at drakten bryter med svensk lov, og at nordmannen trolig må endre eller skrote skidressen.

Nettavisen , som omtalte saken først i Norge, siterer den svenske avisen Expressen som skriver at de tre kronene er et beskyttet svensk statssymbol.

– Alle som vil benytte seg av symbolet i idrettssammenheng må tilhøre idrettsforbund som ligger under Sveriges idrettsforbund og må søke om tillatelse fra patentstyret, sier statsheraldikeren Henrik Klackenberg til den svenske avisen.

Bakgrunn:  Blågul Northug i Bruksvallarna

Northug har ikke søkt om lov, og med Coops logo på drakten er det et lovbrudd som kan resultere i bøter, sier Klackenberg.

Northug-manager Are Sørum Langås sier til Nettavisen at de nå må vurdere å endre dressen, muligens ved å høyne til fire kroner, eller la den bli igjen hjemme.

Skistjernens far John Northug sier de ikke ønsker noe bråk.

– Drakten var ment som en hyllest til Sverige. Vi vil ikke gjøre noe som skaper problemer, sier han til Expressen.

Aktuelt:   «Norge behandler Northug som søppel»

Populært