Northugs svenskedrakt bryter med svensk lov

Norges Petter Northug under fjorårets sesongåpning i Bruksvallarna. Også da hadde han en svenskinspirert skidress.
Norges Petter Northug under fjorårets sesongåpning i Bruksvallarna. Også da hadde han en svenskinspirert skidress. Foto: Ulf Palm / NTB scanpix

Petter Northugs svenskedrakt med «tre kronor» på brystet bryter med svensk lov og kan ikke brukes når skistjernen sesongstarter i Bruksvallarna i Sverige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag skrev SVT at Petter Northug skulle stille til start med en spesiallaget blågul skidress med «tre kronor» på brystet under den tradisjonelle svenske sesongåpning i Bruksvallarna til helgen.

Men nå viser det seg at drakten bryter med svensk lov, og at nordmannen trolig må endre eller skrote skidressen.

Nettavisen , som omtalte saken først i Norge, siterer den svenske avisen Expressen som skriver at de tre kronene er et beskyttet svensk statssymbol.

– Alle som vil benytte seg av symbolet i idrettssammenheng må tilhøre idrettsforbund som ligger under Sveriges idrettsforbund og må søke om tillatelse fra patentstyret, sier statsheraldikeren Henrik Klackenberg til den svenske avisen.

Bakgrunn: Blågul Northug i Bruksvallarna

Northug har ikke søkt om lov, og med Coops logo på drakten er det et lovbrudd som kan resultere i bøter, sier Klackenberg.

Northug-manager Are Sørum Langås sier til Nettavisen at de nå må vurdere å endre dressen, muligens ved å høyne til fire kroner, eller la den bli igjen hjemme.

Skistjernens far John Northug sier de ikke ønsker noe bråk.

– Drakten var ment som en hyllest til Sverige. Vi vil ikke gjøre noe som skaper problemer, sier han til Expressen.

Aktuelt: «Norge behandler Northug som søppel»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden