Svensk landslagssjef: – Viser at systemet fungerer

Sveriges landslagssjef Rikard Grip applauderer IOCs avgjørelse.
Sveriges landslagssjef Rikard Grip applauderer IOCs avgjørelse. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Svenskenes landslagssjef i langrenn ser på diskvalifikasjonen av de seks russiske langrennsløperne som et tydelig bevis på at systemet fungerer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag ble det kjent at Den internasjonale olympiske komité (IOC) har diskvalifisert Maxim Vylegzjanin, Alexej Petukhov, Jevgenia Sjapovalova og Julia Ivanova fra Sotsji-OL for snaut fire år siden. Samtlige fire er funnet skyldige i å ha brukt dopingmidler i forbindelse med vinterlekene på hjemmebane.

I forrige uke mistet også Alexander Legkov og Jevgenij Belov plasseringene sine fra samme mesterskap. Alle de seks langrennsløperne er utestengt fra alle framtidige OL.

De seks russerne diskvalifiseres på bakgrunn av beviser framkommet gjennom den mye omtalte McLaren-rapporten.

Ingen av de utstengte løperne har avlagt positiv dopingprøve, men IOC mener likevel funnene i McLaren-rapporten er tilstrekkelige til å gå til utestengelse.

– Noe har de jo på dem, som gjør at de har forbrutt seg mot WADA-koden, sier Grip.

– Det er et bevis på at systemet fungerer og at man jobber for å fremme en ren idrett. Jeg synes det er veldig positivt og viktig for sporten vår at man strever etter det og ser at det fungerer, tilføyer han.

Bakgrunn: Fire nye russiske langrennsløpere diskes

IOCs beslutning betyr at resultatlistene fra Sotsji må omskrives noe. Det russiske sølvet på lagsprinten tilfaller nå svenske Emil Jönsson og Teodor Peterson, mens Ola Vigen Hattestad og Petter Northug rykker opp fra sin fjerdeplass til bronsemedalje.

Det svenske skiforbundet skal nå innlede sine undersøkelser rundt de seks russerne. Inntil videre står de fritt til å konkurrere. Russerne har meldt sin ankomst til den svenske langrennspremieren i Gällivare neste helg.

– Det vil føles veldig merkelig om de er utestengt på én idrettsarena, men får konkurrere på en annen, sier Grip.

– Det kan skje i Gällivare?

– Absolutt, det er en tankbar situasjon, sier landslagssjefen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden