Meny

Fire nye russiske langrennsløpere diskes

Maxim Vylegzhanin er en av fire nye russere som IOC har utestengt, ifølge et russisk nettsted. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den internasjonale olympiske komité (IOC) har diskvalifisert ytterligere fire russiske langrennsløpere fra Sotsji-OL. De utestenges også fra OL på livstid.

Det var Russlands skiforbund som først gikk ut med at Maxim Vylegzjanin, Alexei Petukhov, Jevgenia Sjapovalova og Julia Ivanova er funnet skyldige i å ha brutt antidopingreglementet under OL i Sotsji.

Senere bekreftet IOC dette i en uttalelse på sitt nettsted. Der sto det også at saken mot en annen utøver, som ikke er navngitt, er avsluttet uten sanksjon. Flere andre saker er fortsatt under behandling.

Vylegzjanin tok tre sølvmedaljer under vinterlekene på hjemmebane i 2014, men mister nå disse.

I forrige uke ble også Alexander Legkov og Jevgenij Belov disket fra Sotsji-OL og utestengt fra OL på livstid. Vylegzjanin lå an til å overta Legkovs gull på femmila i Sotsji inntil også han ble disket.

De seks russiske løperne diskvalifiseres alle på bakgrunn av beviser framkommet gjennom etterforskningen av det som påstås å ha vært et statlig støttet dopingprogram i russisk idrett. Til grunn for IOCs beslutning ligger funn som fremkom i den mye omtalte McLaren-rapporten.

Reaksjon: Hattestad savner hardere bevis: – Det er egentlig bare trist

Over til FIS

På grunnlag av nettopp McLaren-rapporten innledet IOC dopingsak mot 28 russere i desember i fjor. Seks av dem ble suspendert og nektet deltakelse i Lahti-VM. Det er disse som nå er diskvalifisert fra Sotsji-OL.

IOCs disiplinærkommisjon under ledelse av Denis Oswald fortsetter å behandle de resterende sakene, og alle utøvere med sjanse til å kvalifisere seg til Pyeongchang-OL vil få sin sak avgjort innen utgangen av november.

For de seks langrennsløperne foreligger IOCs avgjørelse, og Det internasjonale skiforbundet (FIS) vil nå gjøre sin egen behandling av deres saker, som kan føre til utelukkelse også fra andre konkurranser enn dem IOC har jurisdiksjon over (det vil si OL).

FIS meldte torsdag at alle seks saker oversendes forbundets dopingpanel.

– Det er vanskelig å velge ord. Jeg vil si mye i et veldig uanstendig språk, men jeg vil kjempe til siste slutt. Dette er en krig vi må vinne, skrev Petukhov på sin Instagram-profil torsdag.

Reaksjon: Svensk landslagssjef: – Viser at systemet fungerer

IOC-beslutning i desember

Russlands skiforbund har allerede varslet at det vil anke torsdagens avgjørelse til Idrettens voldgiftsrett (CAS). Forbundets visepresident Sergej Krjanin reagerte sterkt på torsdagens beskjed om de nye diskvalifikasjonene.

– (IOC) bare spytter på oss og tror vi kan svelge det. Hvorfor avsier de disse kjennelsene uten bevis?, spør han det russiske nyhetsbyrået R-sport.

Russlands president Vladimir Putin har på sin side overfor nyhetsbyråer tatt til motmæle mot diskvalifikasjonene og hevdet at bevis for tukling med dopingprøver ikke beviser utøveres skyld.

Det er fortsatt et åpent spørsmål om Russland får delta under vinterlekene i Pyeongchang neste år. IOC-styret skal diskutere saken på sitt møte i begynnelsen av desember.

Reaksjon: Petukhov: – Dette er en krig vi må vinne

Nye norske medaljer

Diskvalifikasjonen av de seks russiske løperne betyr at resultatlistene fra OL i Sotsji vi bli endret og medaljer utdelt på ny.

Legkov og Vylegzjanin la beslag på de to øverste plassene på resultatlista på den avsluttende femmila. Nå tyder alt på Martin Johnsrud Sundby, som opprinnelig ble nummer fire, får sølvet. Gullet kan gå til russiske Ilja Tsjernousov, bronsen til hviterussiske Sergej Dolidovitsj.

Etter diskvalifikasjonen av Legkov og Belov var Sundby tydelig på at eventuelle ettersendte medaljer ville ha liten verdi for ham.

– Dette er bare trist for langrennssporten, uansett hva konklusjonen i sakene blir. Hvis det ender med at jeg mottar olympiske medaljer, har jeg ingen glede av dem med dette bakteppet, sa den norske veteranen.

På stafetten betyr diskvalifikasjonen av Russland fra sølvplass at Norges kvartett får bronse.

Vylegzjanin gikk i tillegg på det russiske laget som tok sølv på lagsprinten. Den medaljen tilfaller nå svenske Emil Jönsson og Teodor Peterson, mens Norges Ola Vigen Hattestad og Petter Northug rykker opp fra sin fjerdeplass til bronsemedalje.

– Jeg vil gjerne ha det bekreftet først. Det er egentlig bare trist, selv om det eventuelt kan bli en bronse, sier Hattestad til Nettavisen.

Les også:

«Norge behandler Northug som søppel»

Northug-vraking forbløffer svenske: – Sinnssykt av Hetland

Populært