Meny

Friidretten innfører verdensranking

Henrik Ingebrigtsen og andre friidrettsutøvere vil i framtiden være avhengige av en viss plassering på verdensrankingen for å få delta i de største stevnene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra 2018 innfører Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) en verdensranking som skal brukes som kvalifiseringskriterium til framtidige VM og OL.

Det opplyser IAAF-president Sebastian Coe i en pressemelding fredag. Forbundet har inngått et samarbeid med et stort databaseselskap for opprette rankingen. Detaljene rundt nyvinningen skal være klare i løpet av første kvartal i 2018.

Friidrettsutøvernes posisjon på rankingen skal baseres på poeng de tar i ulike stevner. Disse poengene vil igjen regnes ut fra prestasjon og plassering, samt viktigheten av den enkelte konkurransen.

– IAAF-rankingen, som skal settes ut i livet i 2018, vil drive og forme det globale konkurransesystemet, inkludert deltakelse i verdensmesterskap og olympiske leker, sier Coe.

– For første gang i sportens historie får utøvere, medier og fans en tydelig forståelse av konkurransehierarkiet fra nasjonale til globale arrangementer. Det gir dem mulighet til å følge en logisk, sesonglang vei mot friidrettens to ypperste mesterskap, fortsetter friidrettspresidenten.

Administrerende direktør Olivier Gers i IAAF sier at verdensrankingen vil gi en etterlengtet avklaring av det som i dag er et forvirrende system for hvem som får delta i de ulike konkurransene.

IAAF kaller innføringen av rankingen det første steget i omfattende endringer i internasjonal friidrett. Forbundet signaliserer at det planlegger endringer i konkurransekalender og -formater for å gjøre friidretten mer attraktiv for både utøvere og tilhengere.

I pressemeldingen opplyser forbundet også at det vil opprette en ny avdeling ved navn IAAF Heritage, som skal gjenspeile sportens historie på en bedre måte.

Populært